Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Spårvagnar.jpg

Ekobrott skakar Göteborgs Spårvägar

En hög chef på Göteborgs Spårvägar har anhållits misstänkt för grovt bedrägeri alternativt grov trolöshet mot huvudman.

– Jag tar ställning till om jag ska begära honom häktad innan helgen, säger kammaråklagare Anders Berndtson Sandell vid Ekobrottsmyndigheten.

Han bekräftar för GP att det har att göra med misstankarna mot två chefer i ett bemanningsföretag om att ha betalat ut svarta löner till anställda.


Häktad
Den drygt 50-årige ägaren till företaget och hans närmaste man, i 45-årsåldern, greps och frihetsberövades i slutet av mars. Ägaren är fortsatt häktad, den yngre mannen är försatt på fri fot. I stället har en ny, tredje person med anknytning till företaget kommit in i härvan. Han häktades för en vecka sedan.

Anklagelserna rör grova skatte­brott och grovabokföringsbrott.

Kopplingen till det kommunägda Göteborgs Spårvägar är att de har hyrt ut personal som bland annat jobbat med underhållsarbeten.


Granskar
Chefen för avdelningen Banteknik Jan Olof Pehrsson har tidigare sagt att när misstankarna blev kända sade man omedelbart upp avtalet med bemanningsföretaget. Göteborgs Spårvägar granskar även alla affärer med bemanningsfirman genom en extern revisorsfirma.

Och nu dras Göteborgs spårvägar direkt in i utredningen. Tidigt på onsdagen hämtades en hög chef till förhör i vad ekobrottsmyndigheten kallar Operation Spårhund. Mannen är misstänkt för grovt bedrägeri alternativt grov trolöshet mot huvudman.


Anhölls
En framställan om offentlig försvarare kom in till Göteborgs tingsrätt sent på onsdagsförmiddagen – och senare anhölls mannen. Kammaråklagare Anders Berndtson Sandell:

– Jag vill inte gå in på vad han har uppgett i förhör. Förutom att vi ska höra honom ytterligare kommer vi att höra personer inom Göteborgs Spårvägar och andra som haft eller kan ha haft anknytning till det här.

Anders Berndtson Sandell vill i nuläget inte nämna vilka belopp det handlar om.

Inledningsvis rör utredningen ekobrott. Men statsåklagare Nils-Eric Schultz vid Riksenheten mot korruption uppger för GP att han är informerad. Schultz leder redan tio förundersökningar om korruptionsbrott inom Göteborgs kommun.

Spårvagn Västtrafik
Mest läst