Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ehn vägrar byta partibeteckning

  Patrik Ehn är utesluten ur Sverigedemokraterna. Trots det sitter han kvar på sina politiska poster. Och han vägrar byta partibeteckning.

  - Jag är invald på SD-mandat och jag är sverigedemokrat även om jag inte får vara medlem i partiet, säger Patrik Ehn.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han säger att han pratat med juristerna både i regionen och i Göteborgs kommun. Beskeden han fått är att det inte är nödvändigt att byta ut partibeteckningen mot ett streck.

  Att han sitter kvar och därmed trotsar uppmaningen från partiledningen att avgå, motiverar Patrik Ehn med att han behöver en politisk plattform när han nu tar sikte mot Europa.

  Men han passar på frågorna om han tänker ställa upp i nästa års EU-val och i så fall för vilket parti.

  - Det är för tidigt att säga ännu.

  Patrik Ehn tycker att Sverigedemokraterna presterat svagt i Europapolitiken. Han beskriver det som att partiledningen har "beröringsskräck" och är ängslig för att knyta kontakter med nationalistiska partier i andra länder.

  - Det kan bero på att de inte varit längre utomlands än på andra sidan Öresundsbron.

  Ungdomsförbundarna är däremot betydligt djärvare, mer beresta och högre utbildade, enligt Patrik Ehn.

  Själv är han nära vän med Gustav Kasselstrand, SDU:s ordförande som i november 2012 fick sparken från sin tjänst som politisk sekreterare vid Sverigedemokraternas riksdagskansli.

  Vilket europeiskt parti har du som förebild?

  - Jag tycker det styrande högerpartiet Fidesz i Ungern gör ett bra jobb, säger Patrik Ehn.

  Han bekräftar att det finns en tydlig ideologisk konflikt inom Sverigedemokraterna. Tillsammans med de flesta aktiva i Västsverige står han för en tydligare nationalism.

  - Partiledningen har sina rötter i lokala missnöjespartier i Skåne och är därför mer populistiska. De har inte alls samma ideologiska stringens som vi.

  Patrik Ehn förklarar att han kunnat leva med att SD kallar sig "socialkonservativt" i det regionala och kommunala politiska arbetet. Men på riksplanet och inför EU-valet är beteckningen helt fel, tycker han.

  - Partiet måste vara väldigt tydligt med att stå upp för nationernas Europa. Annars kan det ju misstas för vilket kristdemokratiskt parti som helst, säger Patrik Ehn.

  Dagen efter partistyrelsens beslut att utesluta Patrik Ehn presenterade SD:s partisekreterare Björn Söder en utförlig redogörelse för bakgrunden.

  På partiets hemsida förklarar han att "partistyrelsen har bedömt helheten som visar att Ehn inte på ett trovärdigt sätt lämnat extremismen bakom sig".

  Björn Söder skriver vidare att "Patrik Ehn farit med osanning och fört partiet och partivänner bakom ljuset. Hans trovärdighet när det gäller avståndstagande från extremistiska och nazistiska rörelser och idéer är obefintlig."

  Efter en lång uppräkning av Patrik Ehns tvivelaktiga kontakter och uttalanden i bloggar samt på Facebook och Twitter avslutar Björn Söder med en allvarlig förmaning till medlemmarna:

  "Om det finns sverigedemokrater, som efter att ha tagit del av denna redogörelse fortfarande finner det acceptabelt med ideologiska avvikelser av den art som Ehn har uppvisat, vill vi uppmana dem att allvarligt fundera över om Sverigedemokraterna är rätt parti för dem."

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.