Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Egyptiska partitoppen byts ut

Partitoppen i det egyptiska regeringspartiet NDP avgick på lördagen. Därmed försvann presidentsonen Gamal ur partiledningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nyhetskanalen al-Arabiyaa gjorde tolkningen att president Hosni Mubarak samtidigt avgick som partiledare men den statliga televisionen nämnde inget om detta.

Den amerikanske presidentens särskilda sändebud Frank Wisner sade att Mubarak bör sitta kvar för att genomdriva förändringar.

-President Mubaraks fortsatta ledarskap är viktigt. Detta är hans chans att skriva sin egen historia. Han har gett 60 år av sitt liv för att tjäna sitt land, detta är ett idealiskt läge för honom att visa vägen framåt.

Hossam Badrawi, som blir ny generalsekreterare, räknas till partiets liberala falang.

Analytikern Diaa Rashwan sade att detta var ett viktigt steg:

-Avgången är mycket viktig politiskt eftersom det här partiet har exploaterat staten i partiets intressen och det har väckt stark kritik.

Den brokiga proteströrelsen som fått det politiska systemet i gungning klagar på den korruption, fattigdom och politisk förföljelse som kommit ut av Mubaraks maktutövning.

"Regimens trick"

-Rent praktiskt är det viktigt eftersom människor som tillgripit våld mobiliserades av partiet... och nu har de blivit av med detta beskydd och de kommer inte att känna sig säkra på att de har partiet bakom sig, sade Rashwan.

22-årige Bilal Fathi tillhör de unga misstrogna revoltörerna.

-Det här är ingen framgång för demonstranterna. Det här är ett trick av den gamla regimen. Det tillmötesgår inte våra krav, sade han.

Demonstranter som kräver Mubaraks avgång fortsatte att kampera på Tahrir-torget. Regnet som föll från skyn dämpade stämningen en smula. Under dagen fick de besök av en armébefälhavare som uppmanade dem att avbryta protesterna. Enligt honom lamslår de näringslivet i Kairo.

-Ni har rätten att säga er mening men rädda resten av Egypten. Titta er omkring, sade Hassan al-Roweny som talade från podiet och hördes ut i högtalarna.

Bankerna öppnar

När folkmassan på torget ropade till svar att Mubarak måste avgå klev al-Roweny ner från podiet.

-Jag tänker inte tala under sådant skanderande, sade han.

Bankerna, som hållits stängda en vecka, öppnas på nytt på söndagen. Centralbanken ska också återuppta sin obligationshandel.

Den 82-årige Mubarak hade ett timslångt första sammanträde med sin nya regering. Där diskuterades hur man ska få stopp på det två veckor långa upproret.

Vicepresidenten Omar Suleiman passade på att inbjuda oppositionen till samtal och inskärpte att det vore dumt av dem att inte ta chansen. Det är en åtgärd som splittrar proteströrelsen, där en del är benhårda: Inga samtal förrän Mubarak är borta från makten.