Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

"Egypten kommer att explodera"

Demonstranter förberedde sig för vad som kan bli de största protesterna någonsin när den 18:e dagen av regimkritiska protester grydde på Befrielsetorget (Tahrir) i Kairo. Många hoppas på stöd från armén så att president Mubarak avgår.

– Vi hoppas att vi blir tillräckligt många för att kunna övertyga armén att få honom att lämna, sade den 42-årige läraren Mohamed Ibrahim som tagit sig till Kairo från Alexandria för att delta i fredagens protester.

Demonstranter har samlats utanför tv-huset och utanför parlamentet.

Stora grupper demonstranter har också samlats utanför presidentpalatset i Kairo.

Samtidigt rapporterar tv-stationen Al Arabiya rapporterar på fredagen att president Hosni Mubarak med familj har lämnat Kairo och – från en militär flygbas – begett sig till en okänt mål.
En källa inom militären ville inte kommentera påståendet, uppger Reuters.

– I dag tror jag att vi måste gå till palatset. Här på Tahrir tar det aldrig slut, sade den 60-årige fabriksägaren Abdul Aziz Habib.

Massiva protester planeras runt om i Kairo och på flera platser i Egypten efter fredagsbönen som väntas ta slut efter lunch svensk tid.

Ett femtontal egyptiska militärer har gått över till demonstranternas sida, enligt en högt uppsatt militär som själv valt att byta sida.

– De väpnade styrkornas solidaritet med folket har bara börjat, sade major Ahmed Ali Shouman till Reuters efter den tidiga morgonbönen.

På torsdagskvällen sade Shouman till massorna på Befrielsetorget att han lämnat ifrån sig sitt vapen och nu deltar i demonstrationerna.

Enligt Shouman ska de runt 15 militärer som bytt sida – från kaptener till överstar – prata till folket efter fredagsbönen.

Massiva protester planeras runt om i Kairo och på flera platser i Egypten efter fredagsbönen som väntas ta slut vid 10-tiden svensk tid.

En liten grupp egyptier har samlats utanför presidentpalatset i Kairo för att kräva Mubaraks avgång.

– Ner, ner med Hosni Mubarak, skrek de dussintals protesterande och mötte inget motstånd från militären.

En skylt med samma budskap har fästs på taggtråden som blockerar en av entréerna till palatset.

Hosni Mubaraks besked att han blir kvar som president fick temperaturen hos de revolterande i Egypten att närma sig kokpunkten. En av tusentals protesterande varnar för blodbad när demonstrationerna sprider sig i Kairo.

Minst 10 000 omringade natten till fredagen det statliga radio- och tv-huset, bara några kvarter från Befrielsetorget (Tahrirtorget), som varit centrum för den landsomfattande revolten som krävt många dödsoffer.

1 000–2 000 slog också läger nära själva presidentpalatset i den fashionabla stadsdelen Heliopolis. Mubarak tros befinna sig inne i byggnaden, som vaktas av ett massivt säkerhetsuppbåd.

Flera befarar att våldet kommer att bryta ut efter fredagsbönen.

– Det kommer att bli ett blodbad. Det blir det definitivt. Fredliga demonstranter kommer att dödas, säger en av dem till CNN och fortsätter:

– Men människor har redan dött för den här saken, och vi är alla beredda att dö för den.

Vrede i superformat

Även utanför parlamentsbyggnaden gjorde sig demonstranter redo för att stanna under fredagen, utlyst som ännu en Vredens dag – men nu i superformat. Protesterna väntas bli mer omfattande än någonsin under de 18 dagar revolten har pågått.

Många egyptier är dock oroade för hur den mäktiga armén kan komma att svara.

– Det kommer definitivt bli våld, befarar en av de protesterande i en video som lagts ut på Youtube.

Mohamed ElBaradei, av många sedd som en samlande kraft för oppositionen, varnar att "Egypten kommer att explodera".

"Armén måste rädda landet nu", skriver den förre IAEA-chefen och fredspristagaren på Twitter. Han kräver att militären sluter upp på folkets sida.

Öppen för kandidatur

I en intervju berättar ElBaradei att han är öppen för att kandidera i ett kommande presidentval – om folket vill och i sådana fall endast som oberoende kandidat.

– Men nu prioriterar jag först en övergång till ett demokratiskt system, säger han i en intervju med al-Jazira.

Hosni Mubaraks besked att han sitter kvar utlöste inta bara ilska. Presidentens tal utlöste också förvirring om vilka befogenheter vicepresidenten Omar Suleiman – tidigare fruktad chef för säkerhetstjänsten – egentligen fått. Egyptens USA-ambassadör hävdar att Suleiman har fått alla lagliga rättigheter att styra.

– Presidenten indikerade mycket tydligt att han lämnar över alla maktbefogenheter till vicepresidenten, säger Sameh Shoukri till CNN.

Omvärlden, med USA:s president Barack Obama i spetsen, sätter nu allt hårdare press på att Egyptens ledare ska klargöra vilka framtidsplaner de hyser och att man ska skynda på en demokratisk utveckling.

Mubarak har hittills avfärdat det med att han "aldrig böjt sig för utländska diktat".

– Och vi stannar här tills han har lämnat presidentposten, säger en av de protesterande på Befrielsetorget.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon understryker att egyptierna själva måste fatta beslut om sin politiska framtid. Han upprepade också Förenta Nationernas krav på en fredlig övergång och fria och rättvisa val.

Mest läst