Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Egen potatisodling på balkongen!

  Även om du har lite plats ute är det värt att odla egen potatis! På balkongen eller terrassen kan du sätta dina knölar i hinkar eller bygga en odlingsbädd med pallkragar.

  Det är viktigt att köpa statsplomberad sättpotatis till din lilla odling, den är garanterat frisk och virusfri. Det finns numera många roliga sorter i småpåsar att välja bland i handelsträdgårdar och på garden centers. Välj en potatissort som inte har så lång utvecklingstid.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Bra att förodla potatisen!

  Förodla gärna knölarna i 3–4 veckor i en äggkartong på en ljus plats men inte i direkt sol. Det ska helst vara svalt, runt 15 grader. Då växer knubbiga små groddar fram som får full fart direkt när du sätter din potatis i jorden.

  Odla din potatis i hink

  Ska du odla potatisen i en murarbalja eller i ett par stora hinkar, behöver du bara köpa en påse med 3–5 knölar. När frostrisken är förbi planterar du dina förodlade knölar så här:

  • Gör hål i botten av en hink eller baljan och ställ den på ett stort fat.
  • Lägg först ett lager lecakulor på botten av kärlen.
  • Lägg sedan på 10–15 cm lucker, näringsrik jord, lägg ner 1–2 potatisar i varje hink eller 3–4 i en stor balja. Häll därefter 10 cm jord över dem.
  • När blasten börjar växa kupar du potatisen genom att tillföra mer jord tills kärlet är fullt.

  Odla din potatis i pallkrage

  Med hjälp av pallkragar eller odlingslådor får du en upphöjd odling som är vacker att se på och snäll mot ryggen när du arbetar. Gör så här:

  • Ställ först en pall på balkonggolvet och sedan 2–3 kragar ovanpå för att få tillräckligt jorddjup.
  • Fodra botten och insidan med plast och fyll i ett lager lecakulor, ca 10 cm.
  • Fyll på med lucker, näringsrik jord.
  • Sätt ca 15 potatisar i bädden och täck med 10 cm jord.
  • Kupa vid behov när blasten har kommit upp genom att fösa upp jord mot plantan för att potatisarna inte ska få solljus och bli gröna.

  Glöm inte vattna – din potatisodling får aldrig torka ut helt! Ekologisk potatisgödsel finns att köpa om du vill bättra på gödningen.

  Räkna med att det tar ca 8 veckor till skörd för färskpotatis, om den är förgrodd. För sommarpotatis tar det 10–12 veckor innan du har din egenodlade potatis på tallriken.

  Läs mer om trädgård och odling på Odla.nu:

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.