Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Efterrätt

Chokladgelé med åkerbärssorbet, björnbärskräm och åkerbärssås

Daniel Roos vackra dessert ger associationer till en godispåse. Åkerbär är svårt att få tag på men man kan ersätta med hallon. Det blir garanterat gott, det också.

Tips! Konditorer arbetar alltid med våg. Därför anges också mängderna i gram.

Till chokladgelén

3 dl mjölk

4 msk gelésocker

70 g mörk choklad

Till åkerbärssorbeten (eller hallonsorbeten)

½ gelatinblad

1 dl socker

1 dl vatten

250 g åkerbärs- eller hallonpuré (se recept intill)

2 msk (25 g) pressad citron

Till björnbärskrämen

250 g frysta björnbär

½ dl (50 g) socker

2 msk (25 g) pressad citron

2 ½ msk (15 g) maizena

Till åkerbärshallonsåsen

100 g åkerbärs- eller hallonpuré (se recept intill)

2 msk gelésocker

Chokladgelé

Koka mjölk och choklad i tre minuter. Tillsätt gelésockret och koka ytterligare en minut. Lägg ett bakplåtspapper i en form med kanter. Häll upp gelén i formen och låt svalna.

Åkerbärs/hallonsorbet

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst fem minuter. Koka ihop sockret med vattnet till en sockerlag. Mät upp 1 ¼ dl (130 g) sockerlag som kokas upp tillsammans med citronsaften och hallonpurén. Tillsätt det urkramade gelatinbladet och rör om. Låt sorbeten svalna. Kör den sedan i en glassmaskin. Om du inte har någon glassmaskin går det utmärkt att ställa den i frysen och röra ordentligt någon gång i timmen tills den är fryst.

Räkna med minst sex timmar.

Björnbärskräm

Börja med att koka björnbären med sockret. Passera dem sedan genom en sil. Rör ut maizenan i lite kallt vatten. Blanda sedan ner i bärsaften tillsammans med citronsaften. Koka alltsammans i ett par minuter till en fin kräm.

Åkerbärssås/hallonsås

Koka bärpurén med gelésockret i en minut. Klart.

Åkerbärs- eller hallonpuré

Tina åkerbären eller hallonen.

Passera dem genom en sil (om du inte vill ha kärnorna med förstås). Blanda ner 1 ½ msk socker till 200 g bär.

Uppläggning

Skär en cirka halvcentimetertunn remsa av chokladgelén, ca 20 cm lång, placera den i mitten av tallriken som en orm. Spritsa tre små klickar med björnbärskrämen runt om på tallriken. Lägg hallonsåsen i små prickar runt om och skeda till sist upp sorbeten.

Tips! Naturligtvis behöver man inte göra alla tillbehören. Det är gott med till exempel bara chokladgelé och sorbet.

Vill man däremot ha ännu fler tillbehör (som på bilden) kan man också tillsätta små bitar med stekt sockerkaka och några små marshmallows.

Mest läst