Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collage1111

Efter tårarna: Utpekade Gaisledaren talar ut

Gais väljer att inte stänga av de två ledare som pekats ut som medskyldiga till att en 15-årig domare gråtande lämnade en ungdomscup.– Det har varit fruktansvärda dagar för oss, säger en av ledarna.Han förnekar att hånen mot 15-åringen ska ha kommit från Gaisbänken, men medger att man bidragit till en hetsig stämning.

Det var den domaransvarige och en av ledarna för den arrangerande föreningen som pekade ut ledarna i både Gais och motståndaren Lindsdals IF. De uppgavs ha trakasserat den unga, kvinnliga domaren, som själv sa så här till GP:

– Det var jobbigt. De skrek att jag var dålig och seg och att de inte ville att jag skulle fortsätta döma. Så då ville jag åka hem.

Ledare i Lindsdal har i efterhand medgett att man ropat saker till domaren. Gaistränarna säger sig däremot inte ha gjort det.

– Vi var engagerade och inne i matchen, och det är möjligt att jag gav ett spydigt svar till ledaren för arrangörsföreningen när hon bad oss lugna ner oss. Men jag hade ingen aning om att det ropats saker åt den här domaren, och det var varken jag eller min tränarkollega som gjorde det. Det skulle vi aldrig göra mot en 15-årig tjej, säger en av tränarna som GP träffat.

Han är i 40-årsåldern och har en bakgrund som idrottslärare. De senaste dagarna har han, och hans betydligt yngre tränarkollega, fått utstå hård, stundtals hatisk, kritik efter GP:s artiklar.

– Min kollega sa till mig att det varit de värsta dagarna i hans liv. Han är ung och gaisare sedan femårsåldern och han gör allt för det här laget. Vi är ett jättegott gäng och vi har bland annat beslutat att inte hålla på med toppning. Det gör att vi får däng ibland, men där har vi satt vår värdegrund, säger tränaren.

Han minns att stämningen blev något hetsig i samband med ett par ifrågasatta domslut, en utvisning och ett bortdömt mål. Men han säger sig vara säker på att ingen på Gaisbänken skrek något åt den kvinnliga domaren, utan bara diskuterade med den andre, manlige domaren.

Ändå känner han ett visst ansvar för vad som skedde.

– Det är ju inte VM eller nåt, men man tränar hårt och man springer i Skatås och grejer. Och sist vi mötte dem så blev det 3–3, så vi visste att det var ett bra gäng. Det blev lite turbulent och jag kan ha ropat saker som ”offside!” eller ”frispark!”. Och det kanske är dumt, för det bidrar ju till tävlingshetsen. Men om jag hade sagt något till tjejen så hade jag bett om ursäkt för det, för det är inte vår stil. Jag känner verkligen för henne.

Efter långa samtal med klubbledare kom man fram till att tränarduon skulle fortsätta sitt uppdrag. Gais skriver i ett pressmeddelande att man vill vända den negativa situationen till något positivt och att man ytterligare vill utbilda sina ledare – med de utpekade ledarnas hjälp.

– Nu gör vi en bra grej av det här. Jag är jättestolt att Gais står upp när det blåser och att vi får vara med och bidra till ett sundare och bättre klimat. Jag tror att många har fått en aha-upplevelse, för det här händer i alla föreningar. Om vi kan vara ett exempel på hur det kan gå när man är för het så kan det leda till något fantastiskt bra på sikt, säger tränaren.

– Om de hade gett mig sparken så vet jag inte vad jag hade tagit mig till.

Öis, som fick kritik i samband med en annan match i turnering, har beslutat att stänga av en ledare som anses ha uppträtt aggressivt under 2016.

Mest läst