Jonas Ransgård på Moderaternas valvaka i Göteborg.
Jonas Ransgård på Moderaternas valvaka i Göteborg. Bild: PER WAHLBERG

Efter katastrofvalet – krav på Ransgårds avgång

Enligt medlemmar i Göteborgsmoderaternas nomineringskommitté fanns det krav på Jonas Ransgård inför årets val: Gör ett bra val – annars byts du ut.
– Det är dags att se över laguppställningen, säger Björn Oxe, ordförande för Moderaterna i Älvsborg och Södra Skärgården.

ANNONS
|

När nomineringskommittén gick igenom toppkandidaterna inför listan hade fick den nuvarande moderata ledningen krav på sig, menar flera medlemmar i nomineringskommittén.

Skulle toppkandidaterna misslyckas med att göra ett bra val så skulle dessa dra sig tillbaka. Nu står det klart att Moderaterna i Göteborg har gjort ett historiskt dåligt val med bara 14,5 procent av rösterna.

LÄS MER:MUF-ordföranden rasar mot avgångskraven på Ransgård

Björn Oxe, ordförande för Moderaternas förening i Älvsborg och Södra Skärgården, satt i den nomineringskommitté som spikade vallistorna.

– Vi trodde att vi skulle kunna öka här i Göteborg, men det har vi inte gjort. Då är det dags att se över laguppställningen tycker jag, säger han.

ANNONS

Vad innebär det här för Jonas Ransgårds framtid?

– Nomineringskommittén hade krav på honom bland annat. Om vi inte gör ett bra val då ska han träda tillbaka.

Du anser att han ska lämna alltså?

– Ja, det tycker jag är vettigt, men det inser han nog själv.

Björn Oxe lyfter fram kommunalråden Axel Josefson och Hampus Magnussson som tänkbara ersättare.

Under Moderaternas valvaka på söndagskvällen meddelade Hampus Magnusson att han står till förfogande "om medlemmarna vill".

– Jag är en lagspelare. Vill de ha mig som gruppledare så ställer jag upp, sa han.

"Det ser väldigt mörkt ut"

Lars Arne Johansson, ordförande i Moderaternas Backaförening, satt med i den nomineringskommitté som ställde kravet.

– Han får ju fundera kring vad han ska göra. Vårat krav har ju varit klart och tydligt, blir det ett dåligt resultat så får han titta vidare, säger han.

Han beskriver valutgången som ett "totalt misslyckande".

– Det ser väldigt mörkt ut för Moderaterna, då måste vi göra ett rejält omtag i hela Göteborg. Det är min uppfattning, säger Lars Arne Johansson.

Lena Ferm är ordförande för Moderaternas Torslandaförening och delar åsikten om att Jonas Ransgård måste lämna sina toppositioner.

ANNONS

– Jag ser ingen annan utväg. Om vi gör ett så dåligt resultat, då kan jag faktiskt inte se något annat än att man byter ut ledningen, säger hon.

LÄS MER:Magnusson (M): Ransgårds framtid ska utvärderas

"Inte något som ska avgöras i medierna"

Toni Ursulic, ordförande i Moderaternas förening i Tuve-Säve, vill inte ta ställning om en enskild person i partiet.

– Det är något som man får diskutera framöver, mer är så vill jag inte säga. Min reaktionen är att vi har gjort ett dåligt valresultat, men vad som händer efter detta är något som måste föras i en intern diskussion, säger han.

Lena Olinder som är ordförande i Moderaternas Askimsförening, en av partiets tyngsta föreningar, är inne på ett liknande resonemang.

– Det är fullmäktigegruppen som får utvärdera valresultatet. Jag tycker inte det här är något som ska avgöras i medierna, utan för oss gäller det att fokusera på det positiva och vara tacksamma för de väljare som valt oss, säger hon.

Ordföranden: "Behöver återvinna förtroende"

Axel Josefson, kommunalråd och ordförande för Göteborgsmoderaterna, gästade under måndagsmorgonen GP:s livesändning.

Efter söndagskvällens nederlag säger han att partiet nu måste föra interna diskussioner om situationen.

– Vi behöver återvinna förtroende och ha ett ledarskap som kan göra det. Då behöver vi ha en intern diskussion kring hur det ledarskapet kan tas fram, säger han.

ANNONS

Josefson understryker dock att det i slutändan är fullmäktigegruppens sak att avgöra vem som ska vara partiets gruppledare och valberedningens uppgift att ta fram förslag på gruppledarkandidater.

ANNONS