Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
9131b1024.jpg

Efter Doha: 2-4 grader varmare

Otillräckligt och politiskt oansvarigt. Så sammanfattar professor Johan Rockström resultatet av FN:s klimatmöte i Doha.Nu går jorden mot en framtid som är 2-4 grader varmare, vilket kan ge katastrofala konsekvenser.

-Som det ser ut nu kommer vi, med mycket god säkerhet, gå över två grader. Risken är överhängande att vi når tre grader och det går inte att utesluta fyra grader, säger Johan Rockström, som även är chef för Stockholm Environment Institute.

Enligt Rockström innebär en tvågradig ökning stora problem för mänskligheten. Tre grader skulle innebära katastrofala konsekvenser för många länder, medan fyra grader kan destabilisera hela världsekonomin.


-Gränsen mellan två och fyra grader är skillnaden mellan farligt och katastrofalt för mänskligheten, säger han till TT.

Eftersom förlängningen av Kyotoprotokollet endast omfattar runt 15 procent av utsläppen av växthusgaser, väntas utsläppen fortsätta öka globalt, trots överenskommelsen i Doha.

Det forskarna fruktar mest är att klimatförändringarna är på väg över en tröskel, där uppvärmningen ska få de växthusgaser som finns lagrade naturligt ska börja släppas ut i atmosfären. FN:s miljöorgan (Unep) varnade nyligen för kraftigt ökade utsläpp av koldioxid och metan från tinande permafrost på de tundror som täcker en femtedel av jordens landyta, vilket skulle öka temperaturökningen ytterligare.


-Hittills har vi släppt ut växthusgaser och jorden har svarat med att kyla. Nu ser vi de första tecknen på att jorden börjar svara med att värme, säger Rockström.

FN-organet United Nations Framework on Climate Change (UNFCCC) håller i de globala förhandlingarna om att rädda miljön från människans förödande inverkan.
Det senaste riktiga toppmötet i ämnet hölls i Köpenhamn för två år sedan. Sedan världen där inte kunde enas har 2010 och 2011 års möten, i Mexiko respektive Sydafrika, hållits på lägre nivå och med lägre förväntningar.
FN:s nu avslutade klimatmöte i Doha i Qatar kallades officiellt COP18 och pågick i knappt två veckor.
(TT) Källa: cop18.qa

Mest läst