Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Efter beslutet - vad händer nu?

Nu laddar vi om. Valrörelsen har börjat. Här får du svar på frågorna inför en kommande folkomröstning.

På torsdagskvällen beslutade kommunfullmäktige med minsta möjliga majoritet att det blir en folkomröstning om trängselskatter i Göteborg.

När blir det folkomröstning?

Tidpunkten är inte fastställd. Den bestäms av kommunfullmäktige men enkel majoritet, alltså är det den rödgröna majoriteten som i praktiken äger frågan.

Folkomröstning kommer troligen att hållas i samband med ett ordinarie val. Nästa år hålls två sådana: val till EU-parlamentet i maj och val till riksdag, region och kommun i september.

Vilken fråga kommer att ställas?

Även det bestämmer en enkel majoritet i fullmäktige. Frågan ska ställas på ett sådant sätt att namninsamlingen fråga om ett ja eller nej till trängselskatt besvaras. Men den kan byggas ut med formuleringar kring, till exempel, det Västsvenska paketet.

Både tidpunkt och frågeformulering kommer först upp för behandling i kommunstyrelsen. Mats Pilhem, Vänsterpartiets gruppledare, trodde inte att det skulle hinnas med före sommaruppehållet.

Första tänkbara tidpunkt för beslut i fullmäktige är i så fall den 5 september.

Vad kostar en folkomröstning?

I samband med ett ordinarie val kostar det 1-2 miljoner kronor. Ett separat val skulle kosta 8-10 miljoner kronor.

Vad tycker partierna egentligen om trängselskatt?

Alla partier i fullmäktige, utom SD och Vägvalet, står bakom Västsvenska paketet, inklusive trängselskatt. Varken SD eller Vägvalet vill ha Västlänken utan har egna idéer om kollektivtrafiklösningar.

Måste partierna följa utslaget av en folkomröstning?

Nej, folkomröstningar är alltid rådgivande.

När resultatet är klart får kommunfullmäktige ta ställning till om det ska följas eller inte. Beslutet fattas av den politiska majoriteten i fullmäktige. Blir det folkomröstning i samband med EU-valet kommer det alltså att vara de rödgröna som har makt över detta. Blir folkomröstningen i samband med höstvalet 2014 är det den politiska majoritet som då har bildats som slutligen bestämmer.

Något som dessutom komplicerar frågan är att avtalet om det Västsvenska paketet har slutits mellan fem parter: staten, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Region Halland och Göteborgsregionens kommunalförbund.

Riksdagen har sista ordet när det gäller trängselskatten och parterna måste komma överens om ett nytt avtal om någon del, till exempel trängselskatten, försvinner.

Vad ingår i Västsvenska paketet?

Det är satsningar på 34 miljarder kronor och omfattar Marieholmstunneln, ny bro över Göta älv, Västlänken och stora satsningar på kollektivtrafik.

Det finansieras av staten (17 miljarder), trängselskatt (14 miljarder), Göteborgs stad (1,25 miljarder), Region Halland och Västra Götalandsregionen (1 miljard) och realisering av markvärde (0,75 miljarder).

Mest läst