Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
209544h1024.jpg
En polisbil utanför centralstationen i Köln. Igår hölls ett krismöte i staden efter att minst 90 kvinnor anmält att de utsatts för övergrepp under nyårsnatten.

Efter övergreppen: Vill ha "uppförandekod" för kvinnor

Kvinnor bör hålla främlingar på en armlängds avstånd. Det är en av riktlinjerna i Kölns borgmästare Henrietta Rekers "uppförandekod" för flickor och unga kvinnor som ska förhindra nya övergrepp. Nu rasar kritiken mot henne.

Under nyårsnatten ska minst 90 kvinnor ha utsatts för sexuella övergrepp och stölder i Köln. Övergrepp rapporterades också från Hamburg.

Läs mer: Vittnen: 1000 män löpte amok – 30 kvinnor sextrakasserade

I samband med ett krismöte efter händelserna la Kölns borgmästare Henrietta Reker fram ett antal riktlinjer för hur flickor och unga kvinnor ska bete sig för att förhindra framtida attacker.

En av punkterna i uppförandekoden är att kvinnor ska hålla främlingar på armlängds avstånd. De ska också hålla sig till sin egen grupp och be förbipasserande om hjälp.

Uttalanden kritiseras för att skuldbelägga offren.

"Rekers svar är att dela ut regler för hur kvinnor ska bete sig i offentliga rum", skriver en twittrare.

"Kölns kvinnliga borgmästare: kvinnor måste hålla främlingar på armlängds avstånd. Allt med detta är deprimerande", skriver en annan.

Under februari månad kommer flera karnevaler hållas i staden och i samband med detta varnar borgmästaren unga kvinnor för faror med fyllefester.

Läs också: Massövergrepp: Tre gärningsmän har gripits

Hon säger också att man måste ge asylsökande "bättre förklaring" till vad årliga karnevaler betyder.

- Vi behöver förebygga förvirring kring vad som anses vara lyckligt beteende och att det inte är samma sak som öppenhet, speciellt när det kommer till sexuellt beteende, säger hon enligt The Independent.

Massövergreppen som skedde i Köln och Hamburg under nyårsnatten fördömdes hårt av bland andra Angela Merkel.

"Alla medel måste sättas in för att identifiera de skyldiga", sa hon.

Mest läst