Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Edguy | Trägår'n

Power metal EDGUY

Trädgår'n, lördag

Publik: Drygt 1000, nästan slutsålt.

Bäst: Tobias Sammet har en fantastisk sångröst.

Sämst: Vad har vi sagt om trumsolo?

Tänk er att man har tre dagar på Bokmässan i benen. Ska se metal med grav 80-tals-fetisch och glimten i ögat. Att man dessutom har ont i fötterna redan innan andra förbandet Kottak börjar sin uppvärmning. Tänk er att man gillar stort sett all hårdare musik, men inte brukar lyssna regelbundet på tysk power metal. Vilken relevans har den annat än som ren nostalgi, vilket i och för sig hårdrocken inte är främmande för, liksom?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tänk er då känslan när man redan i tredje låten - för övrigt en rysningsframkallande majestätisk gammal Tears of the mandrake - har glömt både fötter och tvivel. Och tänk er hur den Edguy-hungriga publiken med pigga ben reagerar. Hur den bär det nästan fånflinande bandet med sin allsång och gjuter ännu mer glöd i en konsert som redan har god styrfart med hjälp av snudd på mästerliga livelåtar och en Tobias Sammet med guldstrupe.För så bra är faktiskt Edguy på Trädgårn.

Oavsett om de spelar nya låtar som Behind the gates to midnight world eller Nobody's hero eller tramsar till det i riffstarka äldre varianter som Lavatory love machine. Allt tas emot som favoritlåtar. Varför skulle de inte det? Välskrivet och refrängstarkt är oslagbart live, om det framförs av ett spelglatt och inkluderande band som Edguy - där sångaren till och med på Kanyemanér framför låten Superheroes i en blinkande och konfettisprutande skylift ovanför publiken.

Starka låtar och en stor liveupplevelse - tillsammans med den ömsesidiga kärleken mellan band och publik, gemenskapen - är också varför sådan här 80-talsekande power metal överlever och borde ha snudd på allmänmänsklig relevans. För går man inte ut i septemberråheten med glad värme i magen och på lätta fötter efter Land of the miracle och King of fools då har man ett hjärta av kallt stål.Inte ett av metall.Och inga skivor med vare sig Iron Maiden eller Dio i sin dator.

Mest läst