Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
BB150301DS006

Eckermann ensamt svenskhopp i världscupfinalen

Henrik von Eckermann är ende svenske hoppryttaren i världscupfinalen – på näst bästa hästen. – Vad som är rimligt? Tja, går det bra kan vi vara med bland topp tio, säger han.

I de totalt tre finalomgångarna rider han den tioåriga hingsten med det långa namnet Giljandro van den Bosrand.

– Det är inte han som är förstahästen – men det är han som är i bäst form, säger han.

Förstavalet Cantinero, som skadades vid tävlingar i Hong Kong för en dryg månad sedan, har förvisso återhämtat sig men är inte i slag för en världscupfinal.

– Han behöver ha några tävlingar i kroppen, annars blir han lätt ”tittig”, säger Henrik von Eckermann.

Giljandro, som gjorde tre felfria rundor i tuff internationell konkurrens i Doha i början av månaden, är å andra sidan ingen dålig häst.

– Han är urstark med stor kapacitet och kan i princip hoppa hur höga hinder som helst. Nackdelen är att han inte är så snabb, det är väl det som är min huvudvärk just nu, säger Henrik von Eckermann.

Han medger att han bävar lite inför den inledande tidshoppningen. Där räknas tiden om till antal fel och går det för sakta kan det bli kostsamt inför fortsättningen.

– Det jag kan hoppas på är att banan inte är byggd för allt för snabba rundor, är banan bara tillräckligt stor i den relativt lilla arenan så kan han få utrymme för sin stora galopp. Klarar vi oss hyggligt där så ser det betydligt bättre ut inför den mer traditionella Grand Prix-hoppningen, säger han och fortsätter:

– Å andra sidan så vet man aldrig – det kan gå åt alla håll för alla, det är väl det som är tjusningen med den här sporten, att det mesta kan hända. Men vid en så här utdragen tävling är det i regel jämnheten och kompetensen som avgör. En bra häst betyder förstås mycket, men ytterst är det ryttarens skicklighet det handlar om. Det är därför vi ofta har samma klick i toppen tävling efter tävling, säger han.

Och startfältet i Scandinavium behöver sannerligen inte skämmas för sig – konstigt vore det väl annars eftersom det handlar om en världscupfinal, årets näst största hopptävling efter OS.

Bland de tävlande återfinns bland andra världsettan på rankningen, fransmannen Simon Delestre och titelförsvararen i världscupen, schweizaren Steve Guerdat, som vann finalen i Las Vegas i fjol.

Precis som då är det bara en svensk i finalen – Henrik von Eckermann som säkrade sin plats i Bordeaux i början av februari. Fjolårets svenske finalist, Douglas Lindelöw, var två avhopp ifrån en plats i Göteborg.

– Tråkigt, jag trodde faktiskt att de skulle lösa sig. Att ingen av de 18 finalisterna från den Västeuropeiska ligan lämnat återbud när tiden gått ut är mycket ovanligt, säger Henrik von Eckermann som rider sin andra final. Även den första red han i Göteborg, 2013.

En som för ovanlighetens skull heller inte är med i finalen är von Eckermanns chef ”hemma” i Tyskland, Ludvig Beerbaum, fyrfaldig OS-guldmedaljör tillika mångårig publikfavorit i Scandinavium.

– Han missade den här gången, men är på plats och stöttar, säger han.

Om ett knappt halvår väntar OS i Rio och Henrik von Eckermann vill förstås ha kvar sin plats i det svenska hopplandslaget. Men liksom i flera andra blågula fall sätts frågetecken kring hästarna.

I Henrik von Eckermanns fall stod hoppet till Cantinero som kort före registreringen i januari blev såld och inte klassas som svenskägd och därmed inte får representera Sverige i OS.

– Det är klart att det kändes tufft, men så är det i den här branschen. Det svänger snabbt och handlar om stora summor. Som enskild ryttare har man inte alltid så mycket att säga till om, även om det förstås tar emot sportsligt.

Man får gilla läget?

– Så är det. Antingen kör man huvudet i sanden och deppar eller så kämpar man vidare. För mig är valet inte så svårt, jag har fördelen att ha flera fina hästar att jobba med. Hur långt det räcker återstår att se. Det kan låta klyschigt, men det handlar om att ta tävling i taget. Jag har varit med för länge för att ta något för givet – vare sig åt det ena eller åt det andra hållet, säger Henrik von Eckermann.

• • •

Fakta: Henrik von Eckermann

Ålder: Fyller 35 år i maj.

Är: Professionell hoppryttare.

Uppväxt: I Ripsa utanför Nyköping.

Bor: I Riesenbeck i Tyskland sedan tolv år. Jobbar för Stall Ludvig Beerbaum.

Har: Ett EM-brons i lag. Togs i danska Herning 2013.

Ser fram mot: Att träffa familjen när jag är i Göteborg. Mina föräldrar bor i Ljungskile, så det är ganska nära.

Aktuell: Rider hoppfinalen i världscupen i Scandinavium.

Mest läst