Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

peric

East Jets vd dömd

East Jet-ägarna Robert Peric och Rickard Rydén har undanhållit 3,6 miljoner kronor i olika skatter, enligt Göteborgs tingsrätt. På torsdagen dömdes männen till fängelse i två år och sex månader.
Göteborgs tingsrätt gick på åklagarens linje i domen mot tre åtalade i East Jet-härvan, flygarrangören som avvecklades i höstas.
Enligt domen har Robert Peric, East Jets vd, och Rickard Rydén, utpekad som företagets verkliga ledare, undanhållit sammanlagt 3,6 miljoner kronor från svenska myndigheter i olika skatter och avgifter.

Den tredje mannen, den så kallade målvakten, var formellt styrelseledamot, men saknade insyn i företagets drift och arbetade huvudsakligen med enkla kontorsgöromål. Hans primära uppgift var att fungera som täckmantel åt Rickard Rydén, som var belagd med näringsförbud under lejonparten av researrangörens verksamhetstid. Målvakten dömdes därför till dagsböter och villkorlig dom.

Domarna mot Robert Peric och Rickard Rydén avser grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll. Rickard Rydén döms också för överträdelse av näringsförbud. Förutom fängelsestraff får Rickard Rydén och Robert Peric näringsförbud i fem respektive fyra år.
Obeskattade vinstmedel
Enligt domen har de båda huvudmännen delat vinsterna lika, från såväl verksamheten i East Jet, som nätapoteken Dr Budget och EU-apoteket. Genom att låta sitt holdingbolag OAG, registrerat i skatteparadiset Domica, vara avtalspart med flygoperatören Orient Thai Airlines, anser domstolen att East Jets huvudmän kunnat föra över 742 000 dollar i obeskattade vinstmedel till bankkonton i Riga.
OAG har helt enkelt skickat fakturorna från Orient Thai Airlines vidare till East Jet efter saftiga påslag, enligt domen.
Rickard Rydén, som anses kontrollera OAG, hävdar att avtalskonstruktionen var ett sätt för honom att skydda sin del i East Jets verksamhet, eftersom han på grund av näringsförbud saknade möjlighet till formellt ägande i det svenska bolaget.
Men tingsrätten liksom åklagaren anser att det handlade om att smita från skatt.
Jämlika partners
Enligt domen medger Rickard Rydén att han drivit läkemedelsförsäljning på nätet genom portalerna Dr Budget och EU-apoteket, liksom att han var företrädare för nätföretagens ägarbolag EU Invest och EU Holding.
Robert Peric hävdar däremot att hans insatser var fråga om rent lönearbete, som marknadsföring och administration. Tingsrätten anser att männen är jämlika partners.
Inte heller uppgiften att EU-apoteket handlar om utländsk näringsverksamhet fäster tingsrätten någon tilltro till, eftersom bland annat såväl beställningarna som leveranserna skötts från East Jets kontor i Göteborg och vinsten hamnat i de båda göteborgarnas fickor.
Tingsrätten anser att åklagarens oro för att Robert Peric kan rymma är befogad, eftersom Peric har tillgång till cirka fem miljoner kronor.
Han får därför stanna kvar i häktet till domen träder i kraft.
Mest läst