Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Bifallet till motionen om E20 går på tvärs mot de ambitioner om tågstrategi, järnvägsutbyggnad och klimatarbete som även oppositionen säger sig stå bakom, skriver debattörerna.

E20-beslutet ett nederlag för klimatet

Vid tisdagens regionfullmäktige i Västra Götaland röstade M, C, KD, FP och SD ner det hittills genomförda arbetet med att få en trafiksäker och framkomlig E20 in i den nationella infrastrukturplanen senast 2025, skriver Birgitta Losman (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det gör att fullmäktiges uppfattning nu är att 10-16 miljarder ska läggas på att bygga en motorväg genom hela Skaraborg. Fullmäktige valde därmed att köra över kommunernas företrädare som godkänt den skrivelse som vi uppvaktat infrastrukturministern med tillsammans med Västsvenska Industri och handelskammaren. Regeringen har hittills meddelat en satsning på 700 miljoner, medan regionledningen arbetat för en utbyggnad av hela sträckan på i storleksordningen 3–4 miljarder för att lösa trafiksäkerhet och framkomlighet i detta nationella godsstråk.

På tvärs mot klimatmålen

Bifallet till motionen om E20 strider mot Västra Götalandsregionens budgetbeslut 2012 och 2013 om att de infrastrukturinvesteringar vi förespråkar ska vara hållbara och går på tvärs mot de ambitioner om tågstrategi, järnvägsutbyggnad och klimatarbete som även oppositionen säger sig stå bakom. Kraven som framförts muntligt från oppositionen om att medfinansiera E20:s utbyggnad med ett antal miljarder ur regionens skattemedel oroar oss som vill att regionskattepengarna ska användas för hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling i den här regionen.

Från regionledningen är vi naturligtvis tvingade att följa fullmäktiges beslut, trots farhågor om hur det kommer att inverka på de viktiga satsningarna på dubbelspår Göteborg–Borås och utbyggnad av Västra Stambanan.

Vi ser med djup oro på fullmäktiges beslut som kommer veckan efter Världsbankens larmrapport om förvärrade klimatutsläpp. Oppositionens oansvariga agerande slår fast att de olika allianspartierna har en viktig gemensam nämnare: de struntar i klimatfrågan.

Birgitta Losman (MP)

regionråd Västra Götaland

Kia Andreasson (MP)

kommunalråd Göteborg

Tom Andersson (MP)

kommunalråd Borås

Mest läst