Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Dystert när Johan lämnar Tokyo

Efter ett och ett halvt år i Japan ska Johan Larsson åka till Sverige i morgon.

Johan Larsson är på tisdagsförmiddagen på jobbet som vanligt, där stämningen efter senaste explosionen börjar märkas av.

– Det börjar bli lite dålig stämning, säger Johan, som arbetar på Volvo, där han som assistent till butikschefen hjälper till med översättningar och power point–program.

Flygplanen går än så länge som vanligt, och om inget ändras kommer han att stiga ombord på planet i morgon. Hans biljett har varit bokad sedan i november.

– Det ser okej ut. Det är visserligen förseningar i flyget, men planen avgår.

På hans arbetsplats har alla som kan tagit sig till jobbet, de flesta med egna bilar. Detta kan komma att bli ändring på, då ransonering om 20 liter per person troligen kommer att införas. Då blir det fler som likt Johan Larsson tar tåget till arbetsplatsen.

Johan Larsson är från Partille, där han efter studenten arbetade ett år för att samla i hop pengar till Asien–resan. Härom dagen klarade han sitt slutprov i japanska. Under 1,5 år har han bott inackorderad i en barnfamilj i Tokyo, medan han har jobbat på Volvo.

Familjen han bor hos har två egna barn, men den fungerar också som en storfamilj med 4–5 barn under fem år.

–Stämningen är ganska mörk. Man blir lite cynisk. Det gäller att se det roliga i situationen, om det går, säger Johan.

Det börjar bli dåligt med mat, då människor har hamstrat väldigt mycket från butikerna. Det betyder att det är helt tomt på fisk, kött och färskvaror som frukt och grönsaker. Brödet har just tagit slut och nu är även riset på upphällningen.

– Min familj hade redan stora förråd. De tänker alltid framåt!

Johan Larsson var ute i helgen för att försöka få med sig bilder hem, men det var tomt och öde på gatorna. Det är omkring 15 grader ute, så det är mer folk bosatta norröver som fryser. Än så länge finns vatten, men elen kommer att ransoneras och endast vara påslagen vissa tider.

– I familjen skämtar man om att rymma med mig till Sverige. Det känns faktiskt lite trist att behöva lämna landet nu. Jag hade hellre åkt hem med trevliga känslor. Det känns lite som jag rymmer, säger Johan Larsson.

444086.jpg
Mest läst