Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

prisjämförelse

Dyrt att turista i Göteborg

De turister vi frågade på stan i tisdags har rätt: Det är verkligen dyrt att besöka Göteborg – eller för all del Sverige och resten av Norden också.

Oslo är i särklass dyrast. Det framgår av den kostnadsjämförelse som konsumentsajten Pricerunner gjorde i höstas, dels mellan huvudstäder i Europa, dels i 35 städer runt hela jorden.

Det svider mest i plånboken för turister från Öst- och Sydeuropa, men även britter har anledning att beklaga de svenska priserna när de kommer till Göteborg.

På hemmaplan ligger priserna för tjecker, litauer, greker, spanjorer, portugiser och britter klart under det europeiska genomsnittet. De måste åka till Polen för att känna sig rika. I Warszawa ligger priserna nästan 15 procent under europasnittet.

Sverige ligger 8,4 procent över. Stockholm toppar dyringlistan tillsammans med Helsingfors (7,8 procent), Reykjavik (9 procent), Paris (11,1 procent), Köpenhamn (11,8 procent) och så värstingen, i en klass för sig: Oslo, 29,8 procent över europasnittet.

Globalt blir procenttalen större – Europa är ju relativt välmående jämfört med världen i övrigt. Men också där ligger Oslo (35,4 procent) och Norden (12,5 till 16,6 procent) i topp bland de dyraste länderna.

Dock har Sao Paolo trängt in sig på en tredjeplats. Tokyo – som har rykte om sig att vara en global prisvärsting – hamnar först på elfte plats, 7,2 procent över världssnittet.

Billigast bland de jämförda städerna är Mumbai 30,6 under, Warszawa ligger på sjunde plats bland de billigaste – dock efter både New York och San Francisco – 11,3 procent under det globala snittet.

Mest läst