Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Dyrare för småbarnsfamiljer

  Liseberg öppnade i lördags, detta med en hel del överraskningar.

  För familjen Frost från Brännö kom helgens första besvikelse redan i entrén. Femårige sonen Leo fick betala inträde. Förr gick barn under sju år in gratis. Från och med i år gäller i stället en längdgräns på 110 centimeter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Vi blev lite paffa, berättar pappan Robert Frost.

  – Han är 115 centimeter så det var bara att betala, det kunde vi svälja, men väl inne i parken så kom visade det sig att Lisebergshäftet var borttaget.

  Kuponger för 20 kronor

  Lisebergshäftet har funnits i många år. Ett mellanalternativ för besökare som inte ska åka så mycket att det lönar sig med åkpass, men ändå tror sig hinna med några turer. För 255 kronor innehöll häftet 15 åkkuponger och två biljetter till lyckohjulen. Nu återstår endast lösa kuponger för 20 kronor styck för den som inte vill köpa åkpass.

  – Jag och min son tog en tur i Flumriden, med kuponger kostade det 120 spänn. Tidigare löste vi entré för oss föräldrar och köpte ett häfte. Nu måste man köpa åkpass och gå en hel dag för att besöket ska löna sig. Varför ska det vara så fruktansvärt dyrt? Jag tror att det här dödar möjligheten för många barnfamiljer att gå på Liseberg, säger Robert Frost

  Dyrare än någonsin

  GP skrev i helgen om hur priserna på Burger King inne på Liseberg är dyrare än någon annanstans i landet och om hur nöjesparken år efter år höjer sina priser. Läsare har under veckan hört av sig till gp.se med besvikna berättelser om de olika förändringar som gör ett besök på Liseberg år 2011 dyrare än någonsin tidigare.

  Lisebergs vd Andreas Andersen förklarar varför till exempel Lisebergshäftet har tagits bort:

  – Vi är inne i en resa med vårt prissystem. Just nu har vi otroligt många produkter och det är ofta svårt för gästerna att förstå. Historiskt har vi haft låga priser på vissa saker, andra har fått en dyr upplevelse. Vi vill ha en mer jämn prisstruktur. Familjer med stora barn ska inte betala för familjer med mindre barn.

  Matchar säkerhetsgräns

  Förändringen från en åldersgräns på sju år till en längdgräns i entrén är även det i praktiken en prishöjning då fler får betala. I genomsnitt passerar svenska barn 110 centimeter i längd vid fem års ålder. Enligt Andreas Andersen så handlar den förändringen om anpassning.

  – För det första matchar det den säkerhetsgräns på 110 centimeter som är väldigt vanlig på många av våra attraktioner. För det andra är åldern ett trubbigt instrument. Det blir ofta diskussioner i kassorna vilket skapar ett stressmoment för både besökare och personal, men vi har också skapat ett helt nytt minipass. Ett billigare åkpass för barn, en produkt som tidigare har varit mycket efterfrågad.

  Men är det rimligt att en fyraåring kan få betala fullt inträde? Något liknande skulle man ju till exempel aldrig se på ett museum?

  – 110 centimeter är en väldigt vanlig gräns, det är faktiskt typiskt om man jämför med till exempel Legoland eller andra parker i Sverige. Vår produkt är också anpassad för barn, att besöka Liseberg är inte samma sak som att gå på ett museum.

  Dottern kom precis in

  Jari Määttänen är en annan besviken förälder som har skickat in ett skriftligt klagomål till Liseberg.

  – Min fyraåriga dotter är 1,08 så hon klarade sig precis. Men till hösten lär hon få betala.

  Även han saknar Lisebergshäftet

  – Förra året tror jag att vi gjorde cirka 15 besök. Ibland åker man bara lite grann. Jag tror att vi kanske sparade 40 kronor på att köpa häftet. Det är inte så mycket pengar, men det är en principsak att kunna välja själv. Liseberg vill förenkla. De förenklar för sig själva, men inte för oss. Det känns som att man skrämmer bort oss göteborgare. Allt är bara anpassat för turister.

  När Jari Määttänen sedan ville åka Farfars bilar med sina barn visade sig ytterligare en förändring. I de attraktioner för små barn där föräldrar tidigare har åkt med gratis måste de från och med nu betala.

  – Det är magstarkt, man kan ju inte släppa i väg en tvååring ensam så det finns inget val. Jag tror att många kommer att välja att gå till parken mer sällan.

  "Lyssnar på kritik"

  Enligt vd:n Andreas Andersen hänger även denna förändring ihop med det förenklade prissystemet.

  – Vi ser de här attraktionerna som något man gör tillsammans där båda får en upplevelse. Om en förälder går med sitt barn på bio så brukar de inte förvänta sig att få en gratisbiljett.

  Är du orolig för att en del besökare nu kommer dra sig för att göra många korta besök?

  – Det är klart att vi lyssnar på kritik och vi måste studera om gästerna ändrar sitt beteende. Det här är något vi får utvärdera under kommande år, säger Andreas Andersen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.