Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Dyrare bilsemester i Europa

Bilande semesterfirare i Europa får räkna med att bensinnotan blir dyrare än i Sverige.

Svenska dieselbilisterna kommer däremot lindrigare undan i nästan alla EU-länder. Det framgår av färsk statistik från EU:s statistikmyndighet, Eurostat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trots att Sverige har så mycket egenproducerad el är det bara fyra länder inom EU som betalar mer för en kilowattimma än svenska hushåll. Däremot har svensk industri inte så mycket att klaga över vid en europeisk jämförelse. Det är bara Bulgarien och Estland som har lägre elpris för företagen.

Skall du köra bil till något Medelhavsland i sommar får du räkna med högre bensinpriser än i Sverige hela vägen ned. Danmark, Tyskland, Nederländerna och Belgien - alla har de högre bensinpris än i Sverige.

Väl vid Medelhavet är det dyrare också där. I varje fall i Portugal, Italien och Grekland. I Frankrike är det ungefär samma bensinpris som här i Sverige. Endast Spanien är billigare.

Dyrare blir det också i Finland och Storbritannien.

Är din bil dieseldriven blir räkningen inte lika hög som om du kört lika mycket i Sverige. Det är bara Storbritannien och Grekland som har högre dieselpris än här.

Eurostat har också jämfört elpriserna för hushållen i de 27 EU-staterna. Lägst tariffer har Bulgarien och Estland. Även Litauen hör till de tre EU-länder med lägst kostnad för hushållsel.

Bland EU-länder med lägst pris på industriel hamnar Sverige på pallplats. Billigast är det, än en gång i Bulgarien och Estland. En tysk industriföretagare betalar mer än dubbelt så mycket för en kilowattimme än hennes svenska kollega.

Mest läst