Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Dyra presenter onödigt skryt

  Presenten till barnkalaset bör kosta mellan 100 och 200 kronor, enligt föräldrarna. - Helt vansinnigt. Så dyra presenter är löjligt och skrytigt, tycker folkvettsexperten Magdalena Ribbing.
  De flesta med barn i dagis- och skolåldern har stått inför dilemmat någon gång. Barnet är bjuden på barnkalas, och den obligatoriska presenten ska inhandlas. Men hur mycket ska den egentligen kosta?
  - Ungefär 20-50 kronor är ett rimligt pris, hävdar Magdalena Ribbing, som skrivit flera böcker i ämnet hyfs och stil, även för barn.

  Men, vad anser föräldrarna?

  GP tog plats utanför Lek & Buslandet i Backa och ställde frågan till ett 20-tal föräldrar, som besökte lekplatsen med sina barn. Samtliga föräldrar svarade drygt 100 kronor. Hälften av dem ansåg att 200 kronor är okej för en present till ett barnkalas.
  - Det är ju bara dumheter. Det har gått prestige i barnkalas, och dyra presenter handlar om att föräldrarna vill visa att de har råd, menar Magdalena Ribbing.
  Hon får medhåll av Lena Holm, generalsekreterare på Majblomman i Göteborg, som också bedömer att det är en statusmarkering från föräldrarna med dyra presenter på kalas.
  - Barn har i allt större utsträckning blivit symboler för familjens kapacitet och välstånd, vilket markeras genom vilka kläder de bär och vilka prylar de har, säger hon.
  Det finns många familjer som faktiskt inte har råd att köpa födelsedagspresenter till barnens kompisar för hundratals kronor, poängterar hon. Enligt en rapport från SCB 2006 lever vart femte barn under 18 år i en familj som har svårt att klara av löpande utgifter, som hyra och mat.
  - Och de barn som inte har råd med presenter, går inte på kalasen och riskerar att bli helt utanför i gruppen - något som föräldrarna bör tänka på tycker Lena Holm.
  Men presenter till födelsedagsbarnet har en stor plats i den svenska ritualen med barnkalas. Precis som "Ja må du leva" och godispåsar ingår paketen i konceptet för ett lyckat kalas. Det menar konsumtionsforskaren Helene Brembeck, som har studerat fenomenet närmare.
  - Det är väldigt haussat runt just presentöppningen, och födelsedagsbarnet bör helst hålla ordning på vem hon har fått vad av, säger hon.
  Hon berättar att hon har besökt barnkalas, där de inbjudna barnens föräldrar varit ganska oengagerade i tillställningen - fram tills det har varit dags för presentöppning. Då har de dykt upp med kamerorna i högsta hugg.
  - Det märks att det här är viktigt även för föräldrarna, menar Helene Brembeck.
  Däremot är hon övertygad om att en förändring är på gång. Konsumtionsmönster liknande de här har nått sin kulmen, tror hon.
  - Många unga föräldrar är engagerade i miljön. Och jag tror att vi kan se fram mot andra typer av kalas, mer ekologiska och med mindre shopping, säger hon.
  Enligt Magdalena Ribbing fyller dock födelsedagspresenter mellan barnen en uppfostringsfunktion. Det handlar om att lära sig att ge och att få, och att dessutom visa uppskattning för vad man tar emot.
  - Om presenterna istället blir ett sätt för föräldrarna att skryta för varandra, så är ju den sociala träningen förstörd, menar hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.