Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Guy Wildenstein.

Dynastin Wildenstein vacklar

Nu skakar marken under fötterna på den fransk-amerikanska familjen Wildenstein, som i en rättegång anklagas för att gömma undan hundratals miljoner euro från franska myndigheter.

Rättegången började på måndagen och beräknas pågå i en månad. Den handlar inte minst om att konstverk, som representerar för oss vanliga dödliga näst intill obegripliga värden, har undanhållits beskattning i samband med arv.

Det har handlat om flera sådana arvssituationer under 2000-talets gång. Daniel Wildenstein, som förädlade familjens konstskatt till enorma värden, dog 2001. Hans bror Alec dog 2008.

Det talas nu om att Guy Wildenstein, som får anses vara huvudman i den pågående rättegången, och hans närmaste familjemedlemmar gömt undan mer än 550 miljoner euro efter Daniels död. I svenska pengar (håll i er nu även om ni sitter ner) 5 062 miljoner kronor.

I rättegången ska Wildensteins alla tillgångar diskuteras och det blir förmodligen en diskussion som går till historien. Det handlar om allt från familjens privata farm – eller del av – i Kenya, ett viltreservat där delar av filmen Out of Africa spelades in, till en lägenhet i New York, tävlingshästar, massor med målningar och ett jetplan. Och en ö i Västindien.

Det handlar inte bara om "rättegången om de saknade miljonerna", utan hela tillställningen väcker också frågor om en familj – som i den inre kretsen kallas för "les W" – och dess ekonomiska förvaltning som gjorts ogenomskinlig i diverse fonder. I det sammanhanget sitter också en notarie, två advokater och två chefer för hemliga stiftelser som haft sin hemvist för verksamheten i skatteparadis på Guernsey och Bahamas som medåtalade, skriver engelska The Guardian.

Wildenstein är arvtagare till tre generationer av rika konsthandlare och uppfödare av kapplöpningshästar. Hans farfars far Nathan Wildenstein var en enkel köpman i Alsace som också började samla på konst. Sonen Georges fortsatte på den inslagna vägen och stod under 1900-talets första decennier som beskyddare av Pablo Picasso, Salvador Dalí och Max Ernst.

När tyskarna invaderade Frankrike under andra världskriget flydde Georges till USA, där konstsamlingen växte till en regelrätt dynasti under ledning av sonen Daniel.

Bland verken finns också målningar av Renoir, Caravaggio, El Greco och Monet.

Familjens nuvarande patriark Guy Wildenstein, 70, är nära vän och ekonomisk bidragsgivare till Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy. Guy Wildenstein riskerar nu upp till 10 års fängelse om han fälls för skattebedrägeri och penningtvätt.

Mest läst