Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Duka grönt i det gröna

  Behöver du ny inspiration för festbordet? Inredningsbloggaren Frida Berglund ger några goda dukningstips inför sommarens kalas.

  Nu när temperaturen stiger är det många som dammar av utemöblerna och drar fram grillen för årets första premiärmiddag i det gröna. Ta fasta på temat och tänk miljösnällt så kan du njuta av middagen i dubbel bemärkelse.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Här bjuder vi på några smarta, enkla och billiga dukningstips som passar för många gäster och som kan göra utomhusmåltiderna ännu grönare.

  Satsa på spillvänliga dukningsdetaljer och engångstallrikar i trä, så kan du njuta av kalaset utan att oroa dig för fläckar. Skippa tygduken och klä in bordet med löpare av presentpapper. Använd små kryddplanteringar som ätbar ­dekoration och välkomsthälsning till gästerna och satsa på fina blickfång som myntavatten, blommor i nakna konservburkar eller egenvikta serveringsloppor.

  Enkelt, snyggt och dessutom slipper du diska. Det här är dekorationer som kan åka rakt ner i pappersåtervinningen och komposten.

  1. Numera finns flera miljö­vänliga alternativ till engångs­produkter som bestick och tallrikar i trä.Skippa tygduken och satsa på löpare och underlägg av rullpapp/presentpapper i stället. Lätt att variera, ingen behöver vara rädd för fläckar och det är enkelt att städa undan.

  2. Använd odlingsklockorna från fönsterbrädan som skydd över ostar, såser och marmelader när du dukar. På så vis är maten skyddad från väder och vind, liksom flugor och ovälkomna kryp.

  3. Kryddor är inte bara goda på maten, de kan förhöja smaken av vanligt dricks­vatten också. En knippe mynta i en glasflaska blir dessutom ett vackert blickfång på bordet.

  4. Ljuslyktor av diskade syltburkar ger bra vindskydd för värmeljusen. Man kan också limma fast ett tunt lager tidningspapper på vanliga dricksglas så blir ljuset mjukare.

  5. Vik klassiska pappersloppor av matchande papper till duken och servetterna och vänd dem uppochner så kan de fungera som serveringsfat för snacks och tillbehör. De kan vikas i olika stora varianter där de minsta kan bli portionsstora fat, en till varje gäst.

  6. Ställ ut små krukor med kryddplanteringar på varje kuvert som välkomnar gästerna eller visar dem till bords. Innehållet doftar gott och kan användas som krydda under middagen.

  7. Ställ ut en stor hink med is för att kyla dryckerna under middagen. Förenkla serveringen genom att knyta fast en kapsylöppnare i handtaget så finns den alltid lätt till hands när någon vill ha mer att dricka.

  8. Stick ner en lapp i gaffeln och använd den som bordsplacering, välkomsthälsning eller menykort.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.