Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dubbla hus skrämmer

Rädd för att bli sittande med två hus? Försäkringar mot dubbla boendekostnader är populära när marknaden viker. Men i dagsläget en förlustaffär för flera försäkringsbolag.

Svensk Fastighetsförmedling med 218 bobutiker i landet var först ut med att lansera en försäkring mot dubbla boendekostnader, i maj 2007. På hösten 2008 följde konkurrenterna, bland andra Fastighetsbyrån, efter. De båda firmorna är de två stora giganterna i mäklar-Sverige. De har vardera cirka 20 procent av marknaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mäklarnas boendeförsäkringar har ungefär samma villkor. Tre månaders karenstid gäller och försäkringen ersätter utgifter för nettoräntor och driftskostnader för det osålda huset under den valda försäkringstiden. Ett grundvillkor för alla är att den mäklare som säljer boendeförsäkringen också ska sköta försäljningen av de hus som saluförs.

– Vi ser det som en trygghetsprodukt. När marknaden var som svajigast, för ett drygt år sedan, var det tio till tolv procent av våra kunder som tecknade försäkringen. I dag är det lite större trygghet på marknaden, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Pütsep sticker inte under stol med att försäkringen också är ett sätt att få fart på marknaden.

– Tack vare att vi kan erbjuda försäkringen kan vi få tveksamma kunder att våga sälja och köpa fastigheter och därmed få in fler objekt till försäljning, säger han.

Fastighetsbyråns försäkring är dyrare än konkurrenternas.

– En anledning kan vara att vårt försäkringsbolag inte gör något avdrag för innevarande månad vid utbetalning av ersättningen. Detta innebär att om boendet säljs den 15:e i månaden utbetalas för hela månaden, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån.

Hittills har det varit väldigt få klagomål på försäkringarna.

– Vi får inte många frågor kring skaderegleringarna. Man kan nog säga att hälsan tiger still. Och kring själva prissättningen har vi inte fått några frågor alls, säger Mats Sjögren på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Vi inte haft några tvister med försäkringstagarna, inte ett enda ärende har gått till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, förtydligar Stefan Hellsten.

Det är i regel utländska bolag som är så kallade försäkringsgivare. Men boendeförsäkringarna förmedlas via svenska bolag. Säkra i Norrland AB är samarbetspartner till Svensk Fastighetsförmedling. Stefan Hellsten på Säkra vet exakt hur många försäkringar som sålts sedan starten, men han vill inte uppge det för GP.

– Det är en affärshemlighet, men det är ganska många tusen. Utvecklingen har varit god, vi säljer bra över hela landet, möjligen något sämre i Norrland där huspriserna är lägre, säger Hellsten.

Johan Vesterberg, Fastighetsbyrån, är inte lika positiv.

– Under perioden november 2008 till mars 2010 har cirka 300 försäkringar tecknats, främst kring de större städerna. Vårt försäkringsbolag vill inte gå ut med exakta siffror, men de betalar i dagsläget ut mer pengar i ersättning än vad de får in i premie, säger han.

För närvarande håller Konsumentverket, på regeringens uppdrag, på att sammanställa en rapport över försäkringar som människor tecknar "i ett osäkert marknadsläge" samt barn-, sjuk- och olycksfallsförsäkringar. I uppdraget ingår också att titta närmare på fastighetsmäklarnas försäkringar mot dubbla boendekostnader.

Ulrika Edlund på Konsumentverket är en av utredarna som den 1 juni ska presentera sin rapport för regeringen.

– Vi kikar på marknadsföringen och avtalsvillkoren i boendeförsäkringarna. Så mycket mer kan jag inte säga nu.

Utredningens slutsatser vill Ulrika Edlund inte uttala sig om – än.

– Ni får vänta till juni, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.