Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Drottningen PO-anmäler tidningar

Drottnings Silvia har anmält flera tidningar sedan dessa i höstas publicerat ett fotomontage gjort av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, uppger Expressen. På bilden förekommer bland annat kungaparet och hovet har tidigare beskrivit montaget som "kränkande, sårande och illvilligt".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fotomontaget publicerades först i den socialdemokratiska idétidskriften Tiden och senare i Aftonbladet, Sydsvenskan och Expressen. Samtliga fyra omfattas nu av hovets anmälan.

Drottningen anmälde tidningarna till PO redan i december men pressombudsmannen, Ola Sigvardsson, avförde den.

Hovet har nu överklagat det beslutet till Pressens Opinionsnämnd (PON), uppger expressen.se.

Fotomontaget visar hur kungen och hans vänner äter pizza från en naken kvinnas kropp samtidigt som drottningen stående på knä skrubbar bort ett hakkors från golvet.

"Ingen ska behöva tåla vad som helst. Detta gäller även Kungen och Drottningen", förklarade riksmarskalk Svante Lindqvist i ett uttalande på hovets hemsida i oktober.

Daniel Suhonen, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Tiden, försvarade publiceringen.

-Elisabeth Ohlson Wallin har gjort ett konstverk som vi har valt att publicera. Det är en satirbild och den är vass och den dansar på en gräns och det är satirens uppgift, sade han efter hovets kritik i höstas. -Vi är en kulturtidskrift och det här är satir. Så länge kungen är statschef får han tåla detta. Om han eller någon annan blir ledsen för det ber jag om ursäkt. Men det är inte Tidens uppgift att se till att kungen är glad.

"De nu aktuella publiceringarna innefattar en mot H.M. Drottningen synnerligen allvarlig anklagelse", heter det i anmälan, som publicerats på expressen.se.

"Fotomontaget i förening med rubriken förmedlar påståendet att H.M. Drottningen sökt sopa nazismen under mattan för att därmed dölja förintelsen och regimens illgärningar i övrigt. Anklagelsen är helt ogrundad", heter det vidare.

I artikeln om hovets PO-anmälan på expressen.se visas åter fotomontaget.

"En snabb uppskattning säger att minst fem miljoner svenskar torde ha sett det aktuella fotomontaget i de medier som publicerat detta. Därför väljer Expressen att nu visa det igen - för att allmänheten själv ska kunna bedöma om drottningen har fog för sitt yrkande på klander", skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i en kommentar.