Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2
Emma Tasic och Yonatan Yosef busar med chokladbollar och får drottning Silvia att skratta.

Drottningen belönade arbete mot hedersvåld

Drottning Silvia delade ut födelsedagsstipendium till verksamhet mot hederskultur. – Viktigt att vi lyfter frågan, säger mottagaren Nadja Aria-Garystone.

Det var en uppsluppen stämning när drottning Silvia gjorde besök på Fryshuset i Göteborg. Anledningen till besöket var att dela ut ett stipendium som drottningen fått i 70-årspresent av Epoca Yachts Lars Wiklund och Stampens Peter Hjörne.

– Vi gör det för vi värnar om drottningens fina arbete med barn runt om i världen, säger Lars Wiklund.

Stipendiet gick till Nadja Aria-Garystone som är verksamhetschef på Elektra i Fryshuset. Elektra arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck och för respekten för mänskliga rättigheter. Detta genom utbildningar och föreläsningar för skolpersonal, elever och myndigheter.

– Stipendiet betyder mycket för oss. Det hjälper oss sätta ljus på den här viktiga frågan, säger Nadja Aria-Garystone.

Hederskultur är baserat på uppfattningen att mannens heder är beroende av andra familjemedlemmars sociala beteende. Av särskild vikt är kvinnors kyskhet som också utgör gränsen mellan heder och skam. Våldet drabbar i störst utsträckning unga kvinnor men även män och hbtq-personer. De grövsta formerna av hedersvåld är tvångsgiftermål, könsstympning, fysiska och sexuella övergrepp samt hedersmord.

Enligt en ny undersökning från Skolverket lever över 70 000 personer i någon form av hederskultur, men mörkertalet är stort. Nadja Aria-Garystone säger att det är en svår situation att leva i eftersom det är ett slags frihetsberövande som samtidigt är en del av vardagen.

– Men det handlar inte om att de som drabbas är några offer. Det är otroligt starka människor och flera lyckas ta sig ur nu.

Drottning Silvia var själv tydlig med sin uppskattning för verksamheten.

– Det är sådana arbeten som visar att det finns möjligheter till ett fint liv i Sverige.

Bild - 1
Peter Hjörne, drottning Silvia, Lars Wiklund och Nadja Aria-Garystone vid stipendieutdelningen. Emma Tasic och Yonatan Yosef busar med chokladbollar och får drottning Silvia att skratta.
Bild - 2
Mest läst