Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Droger säljs i godisbutik

Konfekthuset på Kungsportsavenyn har börjat sälja droger från Smartbar – droger som ännu inte klassats som narkotika men vars effekt är densamma.

– Min erfarenhet som polis är att Smartbar är noga med att hålla sig inom lagens ramar. Men som privatperson kan jag säga att jag inte skulle vilja att mina barn handlade där, säger Håkan Börjesson, utredningschef på narkotikaroteln.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Smartbar ägs av göteborgare och startades på internet 1999.

Företaget började med att sälja kemiska droger, haschpipor, örtteer och hallucinogena droger.

Då såldes också cannabisfrön och köparna fick veta hur de skulle göra för att odla narkotikaklassade cannabisplantor.

I dag säljer Smartbar bland annat produkter under namn som Solar Super eller K1 Fireblend. De produkterna är en blandning av örter som sprejats med syntetisk cannabinoid. De ska rökas och ger ungefär samma effekt som marijuana.

”Det är leverantörens ansvar”

För tre gram Solar Super betalar kunden 379 kronor.

Dessa droger har länge varit ett bekymmer för samhällets narkotikabekämpare eftersom polisen inte kan ingripa och beslagta droger som inte formellt klassats som narkotika. När det sker ändrar tillverkarna produktens kemiska sammansättning en aning och affärerna fortsätter.

Hittills har handeln begränsats till internet.

Sedan några dagar har Konfekthuset på Avenyn börjat sälja Smartbars rökmixar.

I affären arbetar Rauf Ax:

– Vi vet inte exakt vad detta är, säger han.

– Det innehåller tobak.

Och kanske något annat?

– Det är möjligt.

Vet du om det innehåller någon form av narkotika?

– Det vet vi inte men vi har pratat med Citypolisen. De säger att vi inte har något ansvar för detta även om det skulle innehålla knark.

Vore det inte ert ansvar?

– Nej. Det är leverantörens ansvar.

Tre gram för 379 kronor låter mer än vanliga cigaretter?

– Ja, mycket mer. Det var därför vi kontaktade polisen.

Har affärerna gått bra?

– Inte lika bra som cigaretter, men det kommer ungdomar och handlar. De som köper är mellan 20 och 25 år gamla.

Första gången i vanlig affär

När vi kommer till affären för att ta en bild på produkterna är Ax och hans arbetskamrater mindre samarbetsvilliga. Stället med Smartbars produkter vänds om så vi inte heller ska kunna läsa på paketen. Och på frågor om affärens moraliska ansvar för produkterna rycker Rauf Ax på axlarna.

Det är första gången som Smartbars produkter säljs i en vanlig affär. Företaget ser det som en framgång och triumferar på sin hemsida:

”Potpourri (rökmixerna) är den främsta produkten det satsas på för närvarande, men som med all handel så är det i slutändan efterfrågan som styr tillgången, så det ni önskar kunna köpa där kommer troligtvis att kunna köpas där om tillräckligt många frågar efter det”, skriver Smartbar med hänsyftning på företagets andra produkter så som hallucinogena droger.

Glädje-inlägg på internet

En anhängare uttrycker sin glädje i ett forum på flashback:

”Wow, vilken milstolpe! Kan tänka mig att det blir ett par artiklar och några arga föräldrar som inte gillar att det säljs knark i barnens godisbutik ... eventuellt att en (narkotika-)klassning snabbas på, men i det långa loppet leder det här till att det blir mer normaliserat och acceptabelt att bruka andra droger än alkohol i berusningssyfte, bra jobbat Smartbar!”

En utredning har föreslagit att åklagare ska kunna besluta om att omhänderta missbrukssubstanser redan innan de klassats som narkotika i avvaktan på att de testas och eventuellt narkotikaklassas. Det är ännu inte möjligt.

Utreds av Folkälsoinstitutet

Kai Knudsen är drogexpert och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han avråder helt från all användning av de syntetiska cannabinoiderna. Flera typer har redan narkotikaklassats och ytterligare ett antal varianter utreds nu av Folkhälsoinstitutet.

– Effekterna och riskerna är ännu inte helt klarlagda, men generellt vet vi att flera av cannabinoiderna ökar risken för långdragna schizofreniforma symptom såsom psykoser, frånvaroattacker och hallucinationer, säger han.

Farligare än naturligt cannabis

Personer under 20 år löper dubbelt så hög risk som vuxna att drabbas av allvarliga sjukdomssymptom. Är man dessutom tjej ökar risken ytterligare.

– Vissa syntetiska cannabinoider kan till och med vara farligare än naturligt cannabis, säger han.

Mest läst