Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Drönaranfall kopplas till terrorhot

Det ökade antalet drönarattacker i Pakistans stamområden har koppling till al-Qaidas förmodade planer på terrorattacker mot europeiska storstäder. Det säger Pakistans USA-ambassadör Hussein Haqqani till BBC.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De pakistanska myndigheterna har rapporterat 24 amerikanska drönarattacker sedan den 3 september. Vid attackerna har över 140 människor dödats.

De ospecificerade varningar för terrorattacker mot europeiska mål som sedan några dagar ekat genom världens medier har beskrivits mycket skiftande av olika länder.

USA, Storbritannien, Frankrike och Sverige har höjt hotnivån och manat sina medborgare till ökad vaksamhet vid resor i Europa. Även Australien och Japan har uppdaterat sina råd till Europaresenärer. Frankrike varnar för resor till Storbritannien.

Men den tyska regeringen har hela tiden verkat vilja tona ned riskerna.

Detta trots att de egna myndigheterna medger att hundratals potentiella terrorister rest till Pakistan för attentatsträning. I måndags rapporterades dessutom fem tyska medborgare ha dödats i CIA:s upptrappade drönarkampanj mot de Pakistanbaserade grupper som sägs ligga bakom den ökade oron.

Men de Maiziere kan inget bekräfta om den händelsen.

-Det som förvånar mig är att denna attack rapporteras ha hänt i förrgår i ett otillgängligt område av obemannade drönare, och samtidigt hittas id-kort. Det stämmer inte. Jag betraktar det som troligt, men inte bekräftat.

Analytiker Reuters talat med pekar på skillnaden mellan hur europeiska och amerikanska myndigheter hanterar terrorhot. I Europa vill myndigheter oftare följa upptäckta terrorkonspirationer så länge som möjligt, i jakt på bevis som kan hålla i domstol, snarare än att omedelbart varna allmänheten.

-Offentliga diskussioner är något som terrorister använder eftersom de vill sprida skräck. Vi arbetar men talar inte så mycket, säger Thomas de Maiziere.

Franska myndigheter uppmanar sina medborgare att vara "extremt vaksamma" när de använder allmänna kommunikationer och besöker turistanläggningar i Storbritannien.

"Brittiska myndigheter bedömer att terrorhotet är mycket högt i Storbritannien och att en attack är högst trolig", skriver franska utrikesdepartementet på sin hemsida.

Storbritannien uppdaterade sina reseråd i helgen och varnade för stor fara för terrorangrepp i Frankrike och Tyskland.

Terrorvarningarna ser ut att kunna få mycket stora konsekvenser för resandet. Antalet amerikanska sökningar efter flyg till en del europeiska länder har nästan halverats de senaste dagarna, uppger flygsökningssajten Skyscanner enligt den brittiska nyhetsbyrån Press Association.

Sverige finns bland de värst drabbade länderna, med 47 procent färre sökningar efter billiga flyg från USA till Sverige.