Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Drömmen om rikedom

Vill du bli rik? Klart du vill – och du är inte ensam. Tvärtom, en hel cybervärld delar din dröm. Men kan en cybervärld bli verklig?

"Jag för inte kassabok längre eftersom jag ändå inte köper något, så jag nöjer mig med att skriva upp hur mycket pengar som finns på kontona och gör sedan snygga diagram. Jag gillar verkligen att räkna pengar och att leka med siffror hit och dit. Det enda som är tråkigt är att det är så lång tid mellan månadsskiftena."

Så skriver bloggaren "Snåljåpens väg till rikedom".

Snåljåpen skiljer sig lite från andra bloggare som sysslar med pengar. Han, för det är nästan säkert en han, investerar varken i fonder eller aktier i någon större utsträckning. Förmögenhetsökningen kommer nästan uteslutande från hårdsparande.

Att skriva om sin privatekonomi på webben har blivit så vanligt att man kan kalla det en trend. Massor av människor berättar på olika nätsajter om hur de sparar, gnetar och investerar.

De har läsare, dessutom.

Det är likasinnade som också sparar, gnetar, placerar och investerar.

Bloggaren med namnet "Investeraren", till exempel. Han ger råd om vägen till rikedom:

"1. Gör av med mindre än du tjänar.

2. Oroa dig inte över kortsiktiga risker med dina investeringar. Du har tiden på din sida.

3. Undvik "sexiga" investeringar. Visst, alla vill hitta nya Google och göra ett snabbt aktieklipp, men chanserna för att det ska lyckas är små."

Ganska basala råd, alltså.

Men Katharina, som läser och kommenterar, är nöjd:

"Det är så intressant att läsa om alla olika vägar folk söker sig för att nå sina drömmars mål, att bli ekonomiskt oberoende. Finns nog nästan lika många vägar som det finns innovativa människor :-) Aktier verkar vara mångas "grej", men det är INTE min så jag fick hitta en annan väg."

Tyvärr berättar Katharina inte vad som är hennes grej.

Men skall man gissa av att läsa bloggarna så finns det många – även bland bloggarna själva – som vill tjäna pengar på de andra bloggarna.

Jan Bolmeson är nog den som lyckats bäst. Jan Bolmeson är baserad i Malmö och han finns enligt databasen Business Check representerad i fem olika bolag, bland annat Pengakoll Sverige AB som också är en sajt.

Denna sajt ger utrymme för bloggare och ni har nog gissat vilken kategori bloggare det rör sig om.

En annan bloggare, under namnet Pengar och Cash, skriver:

"Ja, i går blev det ju lite undansatt och i dag slänger jag in 1 700:- extra på sparkontot för att dom behövs inte denna månad. Nu är aprils sparande klart och totalt blev det alltså 7 347:-"

Den här typen av inlägg brukar följas av gratulationer i kommentarfältet.

Bloggarna hetsar varandra till nya sparmål och reaktionerna blir därefter. Som när Carola, med bloggen "Rik på riktigt" skriver att hon inte kommer att nå sparmålet, ett ganska ambitiöst sådant, denna månad och kommenterar det med:

"Får lite ont i magen bara av att tänka på det".

Man får en liten vägledning till hur de här bloggarna/spararna/investerar tänker av namnen på deras bloggar.

Här finns "Pengar och Cash", "Min väg till första miljonen", "Rika tillsammans", Finanskvinnans funderingar", "40 procent 20 år", "Bli rik på riktigt", "Hur jag blir rik" och "De fattiga och de rika".

För att ta några exempel.

De allra flesta av de här bloggarna sysslar med att placera sina pengar och följer börsens utveckling. Det är människor som är väldigt kunniga, troligen långt över snittet i samhället, om olika företag, branscher, ekonomiska trender och den globala ekonomin. I sin sundaste form är det ett lukrativt intresse, en trevlig hobby som genererar ett tillskott i hushållskassan.

Men det märks att intresset närmar sig besatthet hos en del.

GP har under en tid kontaktat ett stort antal av de här bloggarna. Tanken har varit att be dem berätta hur de tänker och vad som driver dem.

Några få har svarat på kontaktförsöken. Men de enda som villigt säger att de kan ställa upp med namn och bild för intervjuer är personer som har gjort själva verksamheten till en affärsidé och som alltså kan göra personlig pr genom att medverka.

Det kan naturligtvis finnas andra undantag, men dessa har vi inte hittat.

De allra flesta tycker om att bedriva sin hobby anonymt och bara dela med sig av sina tankar till själsfränder.

Bloggaren "Mot miljonen" listade för en tid sedan sina sämsta tips. Ett litet urval:
1) Gå till 100 procent på heta tips från Aftonbladet och Expressen.
2) Köp aktier när regeringen säljer ut ett av sina gamla "verk".
3) Köp Telia.
4) Du åker hem med en taxi efter en härlig kväll på stan och taxichauffören tipsar dig om ett grymt aktiekap som helt säkert är nästa raket. Lägg en köpbeställning innan du däckar!
5) Köp upp hela Saabs bilverksamhet. Årets kap!
6) Köp endast aktieposter för summor på under 1000 kr. Risken blir då minimal och du är säker!
7) Sälj allt du äger och satsa dina pengar i en nyemission av ett valfritt biotechbolag. Uppsidan är enorm och du får glädjen av att läsa hundratals sidor medicinska forskningsrapporter för att i dessa hitta tecken på en kommande succé för bolagets enda i framtiden kommande medicin.
8) Gå in på hemsidan hos din aktiemäklare kl 16.30, kolla dagens aktievinnare. Köp denna. Den kommer säkerligen vara även nästa dags raket!
9) Sälj allt du äger och bli daytrader
10) Följ alla råd du får, särskilt från bloggare som jag.

Mest läst