Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Dotterns skiva ger Gärdestad nytt liv

  16 år efter popikonen Ted Gärdestads död ger dottern Sara Zacharias ut skivan Mot solen. Albumet består av tidigare okända Gärdestad-låtar som hon hittade på sin vind. -Jag tänkte "herregud, har de legat här i 15 år? ", säger Sara Zacharias till TT.

  I ett kafé vid Odenplan i Stockholm sitter Sara Zacharias. Hon vill absolut inte bli känd och hade helst sluppit att göra intervjuer - ändå ligger en diktafon på bordet framför henne.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Många älskar att stå framför kameran, men jag är verkligen inte bekväm i den rollen, säger hon.

   

  Hittade låtskatt på vinden

  Anledningen till att hon ändå ger intervjuer är debutalbumet Mot solen. Skivan innehåller tidigare okända låtar av hennes pappa Ted Gärdestad, som var en av Sveriges mest älskade popartister. Sara Zacharias hittade materialet i kartonger på sin vind 2009. På några rullband fanns nio ofärdiga låtar på engelska som låtskrivaren Olle Nyman fick i uppdrag att skriva färdigt.

  -Det lät så himla bra när Olle sjöng låtarna. Vi hörde oss för om någon ville ge ut dem men gensvaret blev inte vad vi hoppades på.

  Projektet lades på is tills Sara Zacharias bestämde sig för att sjunga låtarna själv. Då nappade skivbolaget Universal Music, som föreslog att texterna skulle översättas till svenska. Musiken spelades in i Atlantisstudion där även Ted Gärdestad sjöng in sina album.

    

  Spelade in sången i hemmet

  Men när sången skulle spelas in tog det stopp. Sara Zacharias hade aldrig sjungit offentligt tidigare och kände att pressen blev för stor.

  -För att få det att funka spelade vi in sången på kvällarna hemma hos mig medan min dotter låg och sov i rummet bredvid. Min man och min vän Lina fick sitta i soffan och titta åt ett annat håll när jag sjöng, säger Sara Zacharias och skrattar.

  Låtarna på Mot solen låter väldigt mycket som Ted Gärdestad. Melodierna hade poplegendaren redan spelat in på rullbanden som fanns på vinden, men texterna fick Sara Zacharias och framför allt Olle Nyman till stor del skriva själva.

  -Eftersom jag har sjungit in dem och jobbat väldigt mycket med texterna så känns de lite som mina låtar. Men även om texterna aldrig kan bli exakt som om pappa hade skrivit dem så försökte Olle Nyman få dem åt det hållet.

     

  Brodern Kenneth inte inblandad

  När Ted Gärdestad var i livet skrev brodern Kenneth nästan alla låttexter. Den här gången har han dock inte varit inblandad överhuvudtaget.

  -Nej, det här började som ett kompisprojekt och jag visste ju inte om det skulle bli något av det. Sedan är Olle Nyman en fantastisk låtskrivare och jag är glad över att han tog sig an det här, säger Sara Zacharias.

  För hennes del är det nu slut på musikkarriären - det är hon "stensäker på". Och så snart de nödvändiga intervjuerna är gjorda kommer hon dra sig undan från rampljuset igen.

  -Sedan hoppas jag att skivan får ett eget liv och kan rulla på av sig själv.

     

  FAKTA/SARA ZACHARIAS

  Född: 15 maj 1982 i Stockholm. Dotter till Ted Gärdestad och skådespelerskan Ann Zacharias.

  Gör: Studerar till socionom. Har tidigare arbetat med ungdomar på ett LSS-boende.

  Aktuell: Släppte debutalbumet Mot solen den 4 september.

   

  FAKTA/TED GÄRDESTAD

  Ted Gärdestad föddes 1956 och skivdebuterade 1971 med albumet Undringar, som innehöll hitlåten Jag vill ha en egen måne. Genom åren släppte Gärdestad sju studioalbum och singlar som Sol, vind och vatten och Satellit, som han vann Melodifestivalen med 1979. Texterna var nästan alltid skrivna av den äldre brodern Kenneth Gärdestad.

  Det sista albumet Äntligen på väg släpptes 1994. Tre år senare tog Ted Gärdestad sitt liv efter att ha lidit av en psykisk sjukdom under flera år.

    

  Lyssna på vår Spotifylista här: http://open.spotify.com/user/115793023/playlist/6bHksQk6SH0dMOEakq2BMy