Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Dopgåvor i stora lass

Dopgåvor till prinsessan Estelle har strömmat in från hela landet.

Sveriges landshövdingar skänker en dopskål i Östgöta-blått glas med slipade blåklintsblommor, formgiven av Margareta Hennix och tillverkad av Reijmyre glasbruk i Östergötland. Valet av dopgåva hänger samman med att prinsessan Estelle är hertiginna av Östergötland.

Av Linköpings domkyrka får prinsessan Estelle ett nytillverkat halssmycke i silver. Formen, en silverstjärna med en sötvattenspärla, är inspirerad av små silverbeslag på ett Vadstenaarbete från 1515.

Dalarnas dopgåva är en stor handmålad dalahäst med prinsessan Estelles namn och signerad "Från Dalafolket". Den överlämnades av landshövding Maria Norrfalk.

Från Region Värmland får prinsessan Estelle ett stjärnmönstrat bäddset i 100 procent lin, tillverkad av Klässbols linneväveri.

Estelle får också ge namn åt en kilometerlång gång- och cykelstig mellan Borgholm och kungafamiljens sommarbostad Solliden på Öland.

Av kommuner, näringsliv och länsstyrelsen i Östergötland får prinsessan och hertiginnan av Östergötland en upplevelsestig för barn i naturreservatet vid fågelsjön Tåkern.

Ett urval av andra dopgåvor:

En bokhylla fylld med 200 barnböcker är regeringens och riksdagens gemensamma dopgåva till prinsessan Estelle. Samlingen innehåller pekböcker, bilderböcker, faktaböcker, sagor och klassiker.

Världsnaturfonden och Gustavsbergs porslinsfabrik ger en servis med handtecknade utrotningshotade djur.

Ockelbo kommun överlämnar boken Bröllopet, byfesten, besöket i Ockelbo. Kommunen planterar också ett körsbärsträd för att hedra prinsessan Estelle.

Gotlands fårförening skänker ett silvergrått plädskinn från ett gotlandsfår.

Värmlands län ger ett smycke och en bok av författarna Inger och Lasse Sandberg. Den överlämnas av landshövding Eva Eriksson.

Karlstads kommun ger en Spöket Laban-docka och barnboken Majken och Melker.

Eslövs kommun ger boken Eslöv - nästa Eslöv, en berättelse om kommunen i ord och bild.

Söderhamns kommun ger en penninggåva till Daniel och Victorias bröllopsstiftelse.

Miljöpartiet sätter in pengar hos Röda Korset.

Skolelever i Sala kommun har skickat teckningar och dikter.

Solna, prinsessan Estelles hemkommun där Haga slott ligger, överlämnar ett guldpläterat halsband.

Orusts kommun skänker en keramikmodell av fyren vid Kråksundsgap, skapad av konstnären Ann Holmdahl. Beslutet om gåvan har överklagats, men keramikfyren är redan skickad till Stockholm.

Kronprinsessan Victoria och hennes familj har ärvt sin funktion och ingår inte i den personkategori som omfattas av dagens mutlagstiftning. Det slog Riksenheten mot mutor fast för två år sedan.
Den 1 juli i år träder en ny mutbrottslag i kraft där kretsen av personer som omfattas vidgas. Tidigare fanns en lista på arbets- och uppdragstagare som kunde straffas. Den har nu tagits bort och lagen omfattar alla typer av uppdragstagare, som konsulter, frilansjournalister och andra egenföretagare.
Kungen har immunitet och kan inte straffas, det gäller dock inte drottningen och de tre barnen. Enligt Högsta domstolens tidigare ordförande Bo Svensson som utredde den nya mutlagen, är kronprinsessan Victorias funktioner inte författningsreglerade och enbart representativa.
Frågan om mutor riktade till kungahuset togs varken upp i mutlagsutredningen eller i den nya mutlag som riksdagen antog i maj i år.

Prins Carl Philip, hertig av Värmland. Född 1979 och sambo med Sofia Hellqvist.
Norges kronprins Haakon. Född 1973 och utbildad sjöofficer. Har själv två barn plus ett bonusbarn tillsammans med Mette-Marit som han gifte sig med 2001.
Den danska kronprinsessan Mary. Född 1972, kommer från Australien och gifte sig 2004 med den danska kronprinsen Frederik. Tillsammans med maken har hon fyra barn.
Daniels syster Anna Westling Söderström. Född 1970, bor i Gävle tillsammans med maken Mikael och två döttrar.
Hollands kronprins Willem-Alexander. Född 1967 och är utbildad pilot. Har tre döttrar med Maxima som han gifte sig med 2002.
Källa: Hovet och NE

Mest läst