Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collagelega

Domarskandalen: Toppolitiker rasar mot Gais och Öis

David Lega, kommunalråd och vice ordförande i idrott- och föreningsförvaltningen, går till hård attack efter ledarskandalen som slutade med att en 15-årig domare åkte hem.– Om inte klubbarna sköter sig så ska de inte få våra pengar, säger han.

Som så många andra blev kristdemokratiske kommunalrådet David Lega upprörd när han läste om hur en 15-årig domare åkte hem i tårar efter att ha fått mottaga glåpord av ledare.

Läs också Eric Hilmerssons blogg: "Problemet med barnidrott är vuxna"

Matchen i fråga var mellan Gais och Lindsdals IF och Gais säger sig nu utreda saken innan man vidtar åtgärder.

– Det är inte ok, man måste agera snabbt och stänga av ledarna. Jag blir så förbannad av det här och är beredd att agera politiskt och snabbt om föreningarna inte tar sitt ansvar, säger David Lega.

Öis har också hänvisat till sin egen utredning, men meddelade på onsdagen att man kommer att stänga av den ledare som deltog i en tidigare match, där han enligt vittnen och den domaransvarige ska ha uppträtt illa. Öis skriver dock att "enligt vad vi förstått så förekom det inga grova ord eller personangrepp under Öis match mot domarna".

Läs Öis redogörelse här.

Gais har ännu inte meddelat hur man kommer att agera, utan hänvisar till sin internutredning.

David Lega menar att klubbarnas uppträdande under ungdomscupen är oacceptabelt.

– Så här får det inte gå till. Ledare i en förening har ett ansvar och man måste jobba med värdegrunden. Om någon i publiken ropar "jävla fitta" så måste ledarna markera och säga till. Och hur kunde man låta 15-åringen åka hem gråtande utan att försöka göra något åt situationen?

Så vad kräver du nu?

– Klubbarna har två val. Antingen är de passiva och försöker överleva en skandal, eller så tar de täten och visar att de inte accepterar detta. Det måste vara slut nu. Jag är oppositionsledare i idrott- och föreningsförvaltningen och jag kommer lägga ett yrkande om inte klubbarna agerar snabbt. De uppfyller inte våra kriterier för bidrag, och om de inte sköter sig ska de inte få våra pengar, säger Lega.

Intervjun gjordes innan Öis meddelade att Öis stänger av en ledare under 2016.

Se mer från - 15-årig domare hånades
Mest läst