Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Dom om e-cigaretter överklagas igen

  E-cigaretter ska klassas som läkemedel och får därmed inte säljas utan tillstånd från Läkemedelsverket. Det slår kammarrätten i Stockholm fast. Men företaget som förlorade prövningen tänker överklaga.

  Kammarrättens beslut motiveras med att produkterna innehåller nikotin vilket har en farmakologisk effekt och används vid exempelvis rökavvänjning. Rätten fastställer därmed förvaltningsrättens dom från i somras som gav Läkemedelsverket rätt att förbjuda ett företag i Malmö att sälja e-cigaretter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Det är bra ur folkhälsans perspektiv att produkterna inte får säljas helt oreglerat och okontrollerat, säger Martin Burman, utredare på verket, till TT.

  Ska överklagas

  I flera länder har e-cigaretter med nikotin godkänts som läkemedel men i Sverige finns ännu inga godkända produkter. Marknaden lämnas därför öppen för oseriösa aktörer, menar verket.

  Domen i kammarrätten fastslår förvaltningsrättens tidigare dom och omfattar ett 30-tal produkter som ingick i ett saluförbud som ett företag i Malmö hade överklagat.

  Företagets ägare Morten Ingelström Paulsen uppger i ett sms att kammarrättens dom ska överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

  -Överklagandet kommer att lämnas in ganska snart, bekräftar företagets advokat Helena Nilsson för TT.

  Hon pekar på att en av tre domare i kammarrätten var skiljaktig och ville gå på företagets linje.

  -Det visar på behovet av ett prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.

  "Bevakat marknaden"

  Bolaget har trots domen fortsatt försäljningen, eftersom förbudet inte gäller alla sorter.

  Burman säger att Läkemedelsverket har spaning på vilka företag och produkter som finns på marknaden och att ytterligare rättsliga steg kan vidtas längre fram mot andra aktörer. Men först ska detta rättsfall tas ända in i kaklet.

  -Vi har ju bevakat marknaden men inte drivit ärenden mot andra företag medan den här prövningen pågår, för vi tycker att det är viktigt att ha ett rättsligt avgörande så vi står på stabil grund.