Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dom i dag mot misstänkt pedofil

Åklagaren påstår att den misstänkte västsvenske pedofilen drev en 13-åring i Kumla till självmord, våldtog en 14-åring i Mölndal och försökte få ett tjugotal andra barn att posera inför webbkamera. I dag utdelas straffet.

I sitt slutplädering krävde vice chefsåklagare Pia Åsberg att den 45-årige egenföretagaren och tidigare idrottsledaren skall dömas till fem års fängelse.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Eftersom mannen fortfarande sitter inlåst i väntan på domen, lär han åtminstone inte bli frikänd.

– Min klient har vidhållit samma uppfattning under hela processen. Från första förhöret till det senaste. Han har en förklaring och det kan inte uteslutas att den är riktig, summerar advokat Ingvar Backman.

45-åringen, bosatt på västkusten, hävdar envist att hans dator – från vilken polisen hämtat det mesta av bevisningen – skulle ha manipulerats och fjärrstyrts på distans av någon annan, okänd person.

Under den stängda rättegången har experter vittnat om sannolikheten för eller emot att detta verkligen vore ett tänkbart scenario.

Anklagelserna mot 45-åringen är uppdelade i 25 punkter, där alla utom en rör olika sexbrott mot barn.

Det kanske mest hänsynslösa agerandet saknas i åtalet, eftersom det juridiskt inte går att styrka:

Åklagaren menar dock att den forne idrottsledaren, som haft delansvar för två flicklag i olika sporter, låg bakom att en 13-årig tjej tog sitt liv den 8 mars.

45-åringen uppges ha fått sitt unga offer att utföra sexuella handlingar, inför honom, via videosamtal på Skype. Därefter har han hotat med att lägga ut bildmaterialet på Facebook och Instagram.

Flickan vädjade, i beslagstagna mejl, om att slippa publicering.

När hon inte mötte någon förståelse, kastade honom sig framför ett tåg på stationen i Kumla.

– Chatten mellan dem är väldigt tydlig kring hur han har pressat henne mot detta, säger Pia Åsberg.

Våldtäkten mot barn gäller en då 14-årig flicka, med vilken 45-åringen haft ett femtontal samlag.

18 av de 24 minderåriga som mannen försökt förmå att posera för honom framför kamera eller via mobil är från Göteborgsområdet. I förundersökningen finns en 11-åring och fyra 12-åringar. Resten är 13-14 år.

45-åringen har, under nästan nio månaders frihetsberövande, konsekvent förnekat all brottslighet.

Två veckor efter gripandet hittade två små syskon, som var ute och letade efter en bortsprungen katt, en bärbar dator under en altan. Denna tillhörde mannen och utgör fundamentet för hela ärendet mot honom.

Några av 45-åringens vänner, som hörts i utredningen, uttrycker där sin stora förvåning över att han häktats för pedofilbrott. En av kamraterna har varit elitspelare i fotboll, en annan är travtränare och en tredje tillhör mc-gänget Hells Angels.

Detta har hänt

Åklagaren hävdar att mannen uppgett sig vara en ung kille och övertalat flickor att visa sig nakna eller delvis avklädda. Han skall ha använt filmerna och fotografierna i utpressningssyfte, för att få de minderåriga att fortsätta tillhandahålla honom poseringstjänster.

Bland de alias som 45-åringen påstås ha använt finns bealarsson97, pelle.persson98 och fotbollsboll.

Hela rättegången utspelades bakom stängda dörrar. Inget av offren behövde vittna på plats, utan polisens videoförhör med barnen spelades upp inför rätten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.