Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dole drar tillbaka stämning

Bananföretaget Dole har dragit tillbaka sin stämning mot den svenske filmaren Fredrik Gertten och hans film Bananas!*. "En fantastisk nyhet. Det är tack vare det stöd vi fått bland annat från riksdagen", säger Gertten.

Bananföretaget Dole har dragit tillbaka sin stämningsansökan mot den svenske filmaren Fredrik Gertten och hans film Bananas!*.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det här mycket tack vare riksdagens påtryckningar, säger Fredrik Gertten.

Bananas!* visades nyligen i riksdagen på initiativ av Mats Johansson (M) och Luciano Astudillo (S), och utmynnade i en namninsamling till stöd för Gertten och hans film.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) träffade de båda riksdagsmännen, företrädare för Ica, Coop och Axfood samt Fredrik Gertten under torsdagen, bara timmarna efter Dole meddelat via ett pressmeddelande att de drar tillbaka stämningsansökan.

Där skriver företaget att det tror att de skulle ha vunnit en rättegång men att de böjer sig för "oron för yttrandefriheten som uttrycks i Sverige (...) Dole tror starkt på yttrandefrihet, vilket är så viktigt i Sverige och USA".

-Det här visar på hur stark och livaktig vår yttrandefrihet är. Jag är väldigt glad för Fredriks skull i dag, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Snabbt och effektivt

Filmvisningen i riksdagen, de namnunderskrifter till stöd för Gertten som följde därpå samt konsumenternas vilja att ifrågasätta Doles produkter i livsmedelsaffärerna gav ett snabbt och effektivt resultat, menar kulturministern.

-Jag har ännu inte sett filmen, men jag ska göra det snarast och uppmana alla i min omgivning att göra detsamma, säger hon.

Gertten menar vidare att han tror att det var värdefullt att stödet för hans film kom från såväl höger som vänster på den politiska skalan.

-Det har gjort det svårare för Dole att måla upp oss som ondskefulla kommunister. Yttrandefriheten får inte vara en höger/vänsterfråga, säger han.

Inte över

Trots allt vill Fredrik Gertten ännu inte blåsa faran över. Om Dole ställer upp några villkor i och med tillbakadragandet är ännu oklart.

-Jag har inte pratat med min advokat. Jag har bara fått det pressmeddelande som skickats ut, det är allt, säger Fredrik Gertten och fortsätter: -Skadan som Dole åsamkat min film är ju inte löst av detta och vår motstämning ligger kvar. Vi får se hur vi går vidare.

Trots tillbakadragandet påpekar Dole i pressmeddelandet att man fortfarande anser att Bananas!* far med osanning.

-Medan filmskaparna fortsätter att visa en film som är i grunden felaktig och innehåller många falska påståenden ser vi fram emot en öppen diskussion med filmskaparna om filmens innehåll, säger C Michael Carter, Doles vice vd.

Bananas!* hade svensk premiär i fredags.