Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1085326.jpg

Dokumenten avslöjar hejdlöst supande

Det sups i hissar, på toaletter och i datasalar. Väktare hittar spyende och medvetslösa studenter i skolans lokaler. Trots kritik från Arbetsmiljöverket för fyra år sedan stoppar inte Chalmers festandet.

Efter en dom i Kammarrätten har GP fått ut incidentrapporterna från förra året, upprättade mellan den 1 januari och 15 november.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

82 rapporter är lämnade av de två väktarna som varje natt finns på campus.

De visar att det i snitt skedde två ingripande varje vecka.

Fick kritik

För fyra år sedan, 2009, fick högskolan kritik av Arbetsmiljöverket då "den öppna inställningen till att bruka alkohol till självkostnadspris under veckan, i skolans lokaler, uppmuntrar studenterna att dricka mer än vad de annars gjort".

Efter intervjuer konstaterade verket att festandet kan sluta mitt i natten, städningen åsidosätts och några timmar senare ska det startas en lektion. "Det har förekommit både uppkastningar som sönderslagna saker och skräp i anslutning till festlokalen/undervisningslokalen", skrev verket och konstaterade att det är ett arbetsmiljöproblem.

Kravet på Chalmers blev att ta fram åtgärder för att förebygga att studenterna inte lägger grunden till alkoholberoende, och ta fram riktlinjer för hur man ska bete sig om en kollega, student eller lärare är bakfull eller uppträder påverkad.

Samma år tog Chalmers fram en drog- och alkoholpolicy.

Festandet fortgår

Incidentrapporterna visar dock att festandet fortsätter. Här är några exempel:

"Fler halvnakna studenter i entrén samt fikarummet. När väktarna skulle kontrollera föreningslokalen var musiken så hög att vi fick banka på dörren en lång stund. De hörde inte brandlarmet, de var sex personer, halvnakna och redigt påverkade."

"Obehöriga har tagit sig upp på taket via en byggställning. Fårstår inte vad de ställt till med på grund av berusningen".

"Fem studenter i vita overaller som roade sig med att gå på byggställningen och på så sätt utlösa larmet. Väktarna hur en student i orange overall klättrade lodrätt upp på väggen på byggnaden han var upp på taket och sprang."

Man hittar också alternativa utrymmen för festen:

"Vid invalidtoaletten hörs ett redigt liv. Fyra personer som hade fest på toaletten med levande ljus, öl och cider och mat. De hade även rullat in en ljudanläggning. Hela toaletten var grisig med öl på golvet och matrester."

"Hör våldsamt oväsen från hissen. Där hade man dukat för åtta personer med bord och stolar och serverat mat och sprit"

"Ett gäng hade flyttat festen till hissen där det dracks alkohol medan de åkte upp och ned samtidigt som de ropade och skränade, mängder av burkar och flaskor"

Då och då stöter väktarna på studenter som inte klarar sig själva, flera gånger hittas studenter sovandes i salar, på golv och i soffor.

"Var tvungen att bryta upp dörren. Han hade då spytt ned både kläder, golv, handfat. Han klarade inte av att visa leg."

"Ett riktigt fylleslag. Möts av en vedervärdig lukt blandat av alkohol och spyor. Det visar sig att en student spytt ned lokalen. I datasalen finns en kraftigt berusad student med skurhink. Studenten ropar och beter sig mycket illa mot väktarna och spyr sin galla efter oss. Han rör om i sina spyor och ställer till mera oreda än nytta då och har ingen kontroll på vad han håller på med."

När en väktare åker på ett utlöst inbrottslarm till en datasal klockan åtta en lördag morgonen hittar han fyra studenter som fortfarande festar.

99 procent falsklarm

Flera av utryckningarna är inbrotts- och brandlarm, till 99 procent falsklarm. De flesta dörrar får bara hållas uppe 30 sekunder innan larmet går. Men man krossar också nödkåpor för att komma in i lokalerna.

"Det var full fest i studielokalerna där man spelat ölspel. Hela bordet badade av öl fullt med halvfyllda glas och omkullvälta. Det befann sig cirka 25 personer i korridor och studierum och de hade krossat nödkåpan till mellandörren, varav det utlösta larmet.

Den som är festansvarig ska hålla sig nykter.

Det följs inte alltid:

"Talade med ansvarig som var kraftigt berusad".

"Personen menar att man kan ta en lokal bara man inte stör. Påpekade att ansvarig ska hålla sig nykter, vilket inte var fallet".

Frustration hos väktarna

Ibland blir väktarna illa bemötta:

"Gästerna blev griniga på tillsägelserna så de tog bort avspärrningsstaketet vid arbetsplatsen korsningen och spärrade av vägen så vi kunde inte åka fram på larm. Detta med risk att folk kunde har ramlat ned i det stora hålet de grävt upp intill"

"Vissa förstod, andra hånade oss och tyckte det var kul att vi fått springa hela natten på larm för att de tyckte att dörren skulle stå öppen. Som tack hade vridit upp våra torkare och backspeglar på tjänstebilen".

I rapporterna uttrycker väktarna frustration och skriver att de vill ha ett slut på supandet "innan det går över gränsen".

"Det måste ske en uppryckning vad gäller supandet" och att "ansvariga måste tala med dessa studenter och styra upp det hela".

Oanmälda fester tar tid från uppdraget

Chalmers köper cirka 155 timmar bevakningstjänst per vecka av Cubsec, där Paolo Cristiani är personalchef. På frågan om det bevakningsuppdraget skiljer sig från företagets övriga svarar han:


– Det är tillgängligheten. På Chalmers är det fler oanmälda fester eftersom lokalerna är öppna även nattetid.


Är det ett problem?


– Vi ska bevaka byggnaderna från inbrott och skadegörelser. De oanmälda festerna tar tid från det uppdraget. Väktarna vill ju ha kontroll på festerna. Att gå in och avbryta en fest betyder att man inte alltid bli bemött på ett trevligt sätt, så klart.

FAKTA OM CHALMERS

Studenterna har tillgång till skolans lokaler dygnet runt.

Dispositionsavtalet säger att fester ska anmälas, hållas i godkända lokaler och att en nykter festansvarig ska finnas på plats.

Det ska alltid finnas alkoholfria alternativ.

11 000 personer studerar vid Chalmers, hälften kommer direkt från gymnasiet.

Chalmers Kårhus, Kajsabaren och Golden I har stadigvarande utskänkningstillstånd.

2012 - 2013 har kommunen gjort fyra tillsynsbesök, alla utan anmärkning.

2004 fattade kommunstyrelsen beslutet att alla studenter i Göteborg är ett slutet sällskap.

Alla med studentlegitimationen ger rätt att komma in på alla officiella studentfester i hela Göteborg.

I augusti förra året omkom en 23-årig chalmerist när han ramlade ner från skolans tak. I januari i år höll en annan student på att drunkna. Läs fler artiklar om festandet på Chalmers i Göteborgs-Posten och eGP.

Mest läst