Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sye60216_1888213_1024 x 683 standard_2015993
Arkibild

Doktorer bröt mot lagen - patient avled

Mot de anhörigas vilja genomförde två läkare en operation på en patient.Nu kritiseras både Näl och Sahlgrenska sedan patienten dött.

Det var i april 2015 som en patient befann sig i ett livshotande tillstånd och hade förts till intensivvårdsavdelningen på Näl i Trollhättan efter en hjärnblödning, rapporterar SVT Väst.

Patienten led av flera allvarliga tillstånd och ska tidigare ha önskat att slippa bli ett "paket".

Därför var det bestämt att Hjärt-lungräddning eller respirator inte skulle användas. Detsamma gäller neurokirurgiska insatser som inte heller skulle användas.

Premisserna till trots så genomfördes ett försök att operera bort en cysta i patientens hjärna. Beslutet - som fattades av en läkare på Näl i samråd med en läkare på Sahlgrenska universitetssjukhus - kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Enligt SVT Väst ska operationen ha genomförts i Göteborg och bara några timmar senare ska patienten ha avlidit.

Enligt IVO var det fel att ändra på det etiska beslutet om begränsningar i vården eftersom att det inte skedde på ett planerat och strukturerat sätt. Vidare har det inte heller dokumenterats samt så föreligger det brister i den information de närstående fick.

Båda läkarna har beklagat händelsen. Den ena läkaren har i ett yttrande skrivit att syftet var att försöka ge patienten chans till fortsatt vård - trots att det inte känns etiskt i efterhand.

IVO kräver nu, enligt SVT Väst, att ansvariga på Näl utreder om det vid sjukhuset finns brister i information, kommunikation och dokumentation.

Även Sahlgrenska får bakläxa och ombeds se till så att liknande situationer inte inträffar igen.

Mest läst