Do It Yourself - ett nygammalt koncept

ANNONS
|

Gör det själva, alltså. Oavsett om det handlar om att installera en värmepump eller ge ut en skiva. Men det som en gång var en punkig undergroundströmning har i dag även spridit sig till den kommersiella sfären.

DIY, en förkortning av begreppet do-it-yourself eller gör-det-själv, är ett uttryck som eskalerat i användning i Sverige på senare år. För många har det kommit att representera en sorts modern händighet: uttrycket associeras till exempel med dem som hellre snickrar ihop ett bord än köper ett färdigt, och med dem som fixar till vaser och hyllor med grafiskt mönstrade papper och japansk washitejp.

ANNONS

Internet svämmar över av bloggar med DIY-­tema och på webportalen doityourself.com finns tusentals gör-det-själv-tips. Nätet har blivit ett sätt att sprida såväl kunskap och råd som erfarenheter från egna projekt, vilket är en av de viktigaste delarna i rörelsen. I övrigt är den ganska spretig: en sökning på DIY leder till tips på alltifrån hur man bygger egna högtalare till hur man förvandlar en bok till ett kassaskrin eller tillverkar sitt eget ekologiska schampo. Det är lätt att få känslan att många av de som halkar in på DIY-spåret snarare har skaffat sig en ny livsstil än ett tillfälligt projekt.

DIY-begreppet uppstod under 1950-talet i amerikanska hushåll. Byggsatser av olika slag började säljas tillsammans med byggbeskrivningar på ett nytt och revolutionerande sätt, vilket gjorde människor mer självständiga från hantverks­företagen. Begreppet används som sagt fortfarande inom bygg- och inredningssfären, men utvecklades under 1970-talet också i ett annat område: det kulturella.

DIY är också starkt förknippat med en subkultur som växte fram i samband med den anarkistiska punkvågen i slutet av decenniet. Då fick det en mer politisk betydelse. De kommersiella bolagens inflytande minskade när artister, författare och andra kulturarbetare började ge ut musik och böcker på egen hand, åka på lågbudgetturnéer och skapa en närmare relation till sina fans. I de här fallen kallas DIY ofta för indie, eller independent.

ANNONS

Dokumentärfilmen DIY or Die: How to survive as an independent artist, som skapades av musikvideodistributörer i början av 2000-talet, är en hyllning till en samhällets ”underdog”, till den svagare parten, i detta fall främst i ekonomisk bemärkelse.

Frågan om varför konstnärer och andra kreativa gör vad de gör trots att det inte alltid lönar sig rent finansiellt diskuteras ingående i filmen. Resonemanget landar någonstans i en komprimering av det klassiska talesättet ”vill du ha någonting gjort måste du göra det själv”, till det aningen mer slagkraftiga ”Gör det själv, eller dö”.

Lokala DIY-tips:

DIY handlar ju om att göra saker på egen hand, men också om att tipsa och utbyta erfarenheter och kunskap med varandra. Här har vi listat några av alla gratis DIY-aktiviteter du kan delta i här i stan:

* Till Cykelköket på Vegagatan1 i Linnéstaden kan du komma för att lära dig att laga din trasiga hoj och för att låna cykelverktyg du kanske inte har hemma. Cykelköket är öppet på tisdagar och torsdagar klockan 18 till 20, och lördagar 15 till 17.

*Klädoteket som ligger i samma lokal lånar ut kläder för att ge kunderna möjlighet att klä sig på ett såväl hållbart som ekonomiskt sätt. Mot ett medlemskap på 200 kronor får du låna 5 plagg åt gången under tre månader. Öppettider: torsdagar 16 till 19, lördagar 11 till 16. (På lördagarna kan du låna en industrisymaskin om du vill sy egna kläder!)

ANNONS

*Det finns också en mängd stickkaféer i Göteborg, där handarbetssugna träffas för att sticka, sy och inspireras av var­andras projekt. Gå till exempel till Världskulturmuseets kafé på Södra vägen den 26 mars eller 23 april, mellan 17.30 och 19.30. Röhsska museet har syjunta vissa tisdagskvällar mellan 17.30 och 19.45.

* Dessutom har de olika studie­förbunden breda utbud av kurser med DIY-karaktär. Där kan du även ansöka om att dra igång en egen kurs om du önskar. Do-it-yourself, helt enkelt!

ANNONS