Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Enligt stöldskyddsföreningen har DNA-märkning visat sig vara effektiv mot bostadsinbrott. Nu är det båtarnas tur.

DNA-märkning ska stoppa båtstölder

Märk-DNA har visat sig vara effektivt mot bostadsinbrott. Nu ska metoden testas för att minska båt- och båtmotorstölderna.

Stölderna av båtmotorer minskade marginellt mellan 2013 och 2014, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Men problemet är fortfarande stort. Förra året polisanmäldes drygt 2 500 stycken.

Nu ska polisen i samverkan med bland andra SSF Stöldskyddsföreningen undersöka om märk-dna kan användas för att minska stölderna.

Projektet är ettårigt och startar den första april i Näsbyvikens Båtsällskap i Stockholm. Då kommer medlemmarna få tillgång till DNA-märkning som ska användas på båt, motor, drev, trailers och annan stöldbegärlig utrustning. Området kommer också att skyltas upp ordentligt för att informera om märkningen, uppger SSF Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

- Vi har haft stora problem med stölder av framförallt båtmotorer och drev och genom projektet hoppas vi att försvåra för tjuvarna och göra motorer och tillbehör mindre attraktiva att stjäla, säger Roger Alm, ordförande i Näsbyvikens Båtsällskap.

På Svenska sjö, som försäkrar klubbanslutna båtägare, är man också positiv till projektet.

- Vi har naturligtvis ett stort intresse av att minska den här typen av stölder för att våra kunder ska få ett problemfritt båtliv och för att inte behöva höja premierna gentemot försäkringstagarna, säger bolagets Per Grywentz.

Ett liknande projekt har tidigare genomförts bland ett antal hushåll i Stockholm där bland annat inventarier DNA-märkts. Polisen har gjort en preliminär utvärdering av projektet som enligt stöldskyddsföreningen visar att metoden är effektiv mot bostadsinbrott.

Det nya projektet bland båtägarna kommer också att utvärderas ur ett brottsförebyggande perspektiv, uppger man.

Läs också: DNA-märkning stoppar kopparstölder

Mest läst