Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Divergent.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Divergent

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

action/sci-fi

action/sci-fi

Divergent

Regi: Neil Burger

Med: Shailene Woodley, Theo James, Jai Courtney, Ashley Judd, Maggie Q och Kate Winslet

USA, 2014 (139 min)

BERGAKUNGEN, BIOPALATSET

Veronica Roth var bara 23 när hon skrev ungdomsromanen Divergent som blev en omedelbar succé när den kom ut 2011. Filmen Divergent, lite opersonligt regisserad av Neil Burger, kan beskrivas som Hunger Games light.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi befinner oss i ett dystopiskt Chicago efter det stora kriget. Samhället är uppdelat i falangerna De osjälviska, De tappra, De ärliga, De fridfulla och De lärda.

Som alla sextonåringar måste tjejen Beatrice, spelad av Shailene Woodley, som syns i bild under filmens samtliga 139 minuter, genomgå ett lämplighetstest. Testet avgör vilken gruppering Beatrice kommer att tillhöra livet ut. Men något går fel. Beatrice passar inte in i någon av falangerna, hon är divergent och utgör därmed ett hot mot hela samhällsstrukturen, avsedd att bevara freden.

Inledningsvis står filmen ofta och stampar på samma fläck och lider lika ofta av identitetskris. Det på tok för långa filmpartiet när Tris, som blir hennes nya namn, lägger sig i hårdträning kan beskrivas som Mästarnas mästare möter den första Rockyfilmen, typ.

Men den här filmen vinner i längden i takt med att Burger höjer actionnivån rejält. Sista halvtimmen med den sällsynt ondskefulla och fascistoida Jeanine (Kate Winslet) som Tris huvudmotståndare är faktiskt riktigt bra, med några svettiga fajtscener.

Veronica Roths sympatiska budskap är att tonåringar måste få lov att vara sig själva och inte fösas in i fåror. Divergent är i första hand en film om identitetssökande, om att hitta sig själv.

Jo, fortsättningen Insurgent går upp på bio nästa år. Sedan väntar den avslutande delen Allegiant, inte heller det en lättbegriplig titel.

.

Titta också på:
Twilight (Catherine Hardwicke, 2008)
The Hunger Games (Gary Ross, 2012)
The host (Andrew Niccol, 2013)