Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Direktrapport från debatten av GP:s Johan Lindqvist

21.55 Alliansens taktik

Fredriks kompisar går hela tiden i första led och försöker få in några verbala smällar på oppositionen. Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer konsekvens in sent i varje fråga och vill agera statsmannamässigt. Taktik? Ja, alldeles säkert.

21.51 Konkurrens är bra, säger Lööf

"Vi känner alla någon som sitter i en permobil", säger Annie Lööf och menar att permobilen är ett exempel på att konkurrens är bra även i vården.

21.50 Springa snabbare?

Jonas Sjöstedt pratar om en undersköterska som får springa snabbare när vårdföretagen tar ut vinst, Göran Hägglund hänvisar till en äldre kvinna i Boden som var med i Aktuellt och som vill välja vårdgivare. #prataomfolksominteärmed

21.48 Nu: Vinster i välfärden?

"Det mest intressanta är vilken kvalitet som erbjuds", säger Göran Hägglund.

"Vi tycker man ska få välja, men pengarna som var avsedda för verksamheten ska inte kunna föras ut ur landet. Du är för ett system där man systematisk kan plundra välfärdssytemet", säger Jonas Sjöstedt till Göran Hägglund.

21.47 Syrebrist?

Statsministerns skjorta sitter lite för tight i halsen.

21.42 Dålig fart nu

Det brinner inte riktigt till i skoldebatten. "Det har blivit något fel i den här debatten", säger Annie Lööf. Ja, den står och stampar.

21.39 Görans skola

"Det tar tid att förändra skolan, många går fortfarande kvar i Göran Perssons skola", säger Fredrik Reinfeldt (m)

21.35 Kroppsspråk igen

Fredrik Reinfeldt rullar tummarna när Åsa Romson pratar, Annie Lööf lägger huvudet på sned.

21.32. Skoldebatt

Nu är det dags för skolan. "Vi har skapat en grym gymnasieskola i Sverige de senaste tjugo åren", säger Jan Björklund och då menar han det inte, som alla gymnasieungdomar antagligen tror, i positiv mening. Jimmie Åkesson menar att invandringen "slagit sönder den svenska skolan".

21.30 Fredrik ledsen i ögat

Jonas Sjöstedt och Åsa Romson pratar bostadsbrist och rotavdrag. Bildproducenten klipper in en Fredrik Reinfeldt som ser fullständigt bedrövad ut. Har han problem med hantverkare eller vad är det frågan om? "Vi är inte religiösa när det gäller skattefrågan", påpekar Stefan Löfven.

21.28 Happy meal till de gamla

"Räknar man om i happy meal får man sextio hamburgare i månaden", säger Göran Hägglund med anledning av den höjda pensionen. Men ska gamlingarna verkligen äta barnportioner, och vad ska de göra med de hopplösa plastleksakerna?

21.22 Människa vs maskin

"De flesta i Europa drömmer om att kunna göra de saker vi kan göra", säger statsminister Fredrik Reinfeldt och syftar på det ekonomiska läget. "Jag tycker vi ska fundera på hur vi ska beskatta människor respektive maskiner i Sverige", säger Jan Björklund och sågar marginalskatterna.

21.20 Kronor och ören

"Vi tycker det är rimligt att de som tjänar riktigt bra får betala mer i skatt. Det ska finansiera våra satsningar", säger Jonas Sjöstedt. "Vi lägger en tung investeringsbudget, vi har en utmaning att bygga en bro mellan skola och arbetsmarknaden. Det är ansvarsfullt", säger Annie Lööf.

21.17 Då kör vi igen - nu ekonomi

"Vi har en välskött ekonomi och en stark svensk krona", säger Reinfeldt som vill satsa på sänkt bolagsskatt och bättre utbildning. Han säger sig vara stolt över att alla Allianspartier har fått genomslag i budgeten.

21.08 Twitter-koll

Kollar av Twitter i pausen. Mest partikamrater som återger vad deras ledare säger. Det finns dock undantag. "Vad är grejen med Löfvens tänder? Har han ätit brownies innan debatten?", undrar författaren och journalisten Jonas Leijonhufvud som skrivit boken "Bli en ny man : från lönnfet till glödhet på 60 dagar". Ouch!

20.59: Dags för paus

"Alla ska med, Stefan Löfven!", säger Jan Björklund. "Det behöver du inte säga till mig", säger Löfven.

Nu välbehövlig paus för Aktuellt. Sedan ska det handla om skolan, välfärden och ekonomin. Jag ska hämta kaffe.

20.55. Nu: Sjukförsäkringen.

"Varför ska man inte få vara sjukskriven så länge det behövs", frågar Anna Hedenmo. Annie Lööf svarar: "Men det kan man ju, vi har däremot infört olika gränser där man prövas mot arbetsmarknaden. Det viktiga är att alla behöver en andra chans.

Stefan Löfven: "Vinner vi valet ska återupprätta en mänsklig sjukförsäkring. Ni har förstört får så många människor."

20.50 Reinfeldt drar ner tempot

Statsministern har fått oväntat lite plats i debatten såhär långt. När han väl kommer in i spelet drar han medvetet ner tempot, som ett fotbollslag som prioriterar defensiven.

20.45 Kroppspråket, mina damer och herrar

Göran Hägglund står lika bredbent som Bruce Springsteen, Sjöstedt jobbar mycket med händerna upp och ner upp och ner och vinkar som en skolpojke för att få ordet, Lööf ler avmätt när Åsa Romson pratar medan Jimmie Åkessons ögonbryn far ändå upp till hårfästet. Reinfeldt ser lite ledsen ut.

20.40 Nu: klimatet

Miljöpartiet vill höja bensinpriset, Centern vill värna landsbygden. Åsa Romson pratar om en höjd flygskatt. "Det ska kosta ungefär 100 kronor mer på en inrikesbiljett. Det är orimligt att det är dyrare att åka tåg än att flyga mellan Göteborg och Stockholm". Annie Lööf (C) tar en står klunk vatten när Löfven lägger ut texten och menar att Centern har "ett gammelmodigt sätt att se på järnvägen".

20.39 Uppfostring i rutan

"Spännande när båda sidor uppfostrar Åkesson i debatten i stället för att gå till attack, det är ny metod.", twittrar Elaine Svärd, retoriker och föreläsare.

20.34. Samlad front mot Åkesson

"Du pratar om människor som om de bara vore en belastning.", säger Jonas Sjöstedt till Jimmie Åkesson. "Vi ska inte ha vi och dom i Sverige", menar Löfven. "Jag kan skriva under på varje ord som Stefan Löfven säger nu", stöttar Göran Hägglund. (KD).

20.32 Reinfeldt menar att utrikesfödda bidrar till arbetslinjen

Statsminister Fredrik Reinfeldt konstaterar att vi inte hade haft vårt välstånd om inte den invandrade delen av befolkningen hade varit här. Jimmie Åkesson menar att Reinfeldt pratar om "norrmän och danskar".

20.30 Odenjung applåderar

Göteborgska partikamraten Helene Odenjung berömmer sin partiledare på Twitter: "Bra där Björklund som tar upp medmänsklighet", skriver hon

20.26 Nu: Flykting och invandrarfrågan

Jimmie Åkesson får ordet. "Regeringen tar 340 miljoner från biståndsbudgeten och lägger på nya flyktingar som ofta inte ens har skyddsbehov. Det är hyckleri", säger Åkesson. "Jag är stolt över att leva i ett medmänskligt Sverige. I er politik finns ingen solidaritet", säger Jan Björklund.

20.22 Sjöstedt på offensiven

Jonas Sjöstedt attackerar Alliansen "Ni har slagit sönder socialförsäkringarna".

20.22. Över till a-kassan

Löfven får motivera varför han vill höja a-kassan. "Det är väldigt smart att även arbetslösa människor kan konsumera", säger han. "Vanligt folk som jobbar har fått mer pengar i plånboken. Högre a-kassa ger högre arbetslöshet", menar statsminister Reinfeldt (M).

20.20 "100 procents skatt!"

"Jonas Sjöstedt skulle inte ha några problem med 100 procents bolagsskatt!!!", dundrar Göran Hägglund.

20.18 Lattesnack

Alliansen berättar att de var på Espresso house i går och Åkesson väljer att ta upp den tråden. Marknadschefen på Espresso house är nöjd just nu.

20.16 Bolagsskatten het fråga

Alla tycks vilja prata om nivån på bolagsskattens. Romson (MP) sågar, Lööf, försvarar, Sjöstedt sluter upp bredvid Romson. Han vill höja bolagsskatten och passar på att slänga in storbankernas vinster i argumentationen. "Att sänka skatten för Nordea", hjälper inte säger Sjöstedt.

20.10 Sjöstedt och polkaslipsen

Då ska vi kolla in klädseln. Jan Björklund, som redan nu taktikflirtar med Åsa Romson (MP) har valt en slips som går i ton med studions lila dekor. Sjöstedt kör med polkagrismönster, Löfven har något småttigt mönster som kameran inte klarar. Reinfeldt kör enfärgat lila. Även programledaren Knutson har lila slips. Ja, det känns som att alla har fått info om kvällens färgtema. De har dock missat att det är ton i ton som gäller i höst. Men jag antar att ingen vågar satsa på lila kostym...

20.07. Sjöstedt och Lööf släpps in.

Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) släpps in, den senare väljer att angripa Löfven. Alliansens taktik att sikta in sig på honom snarare än Sjöstedt?

20.05 Arbetslösheten första ämnet

Mats Knutson inleder med att fösa in Löfven och Reinfeldt i ett jabbande där Reinfeldt hyllar arbetslinjen. Löfven kontrar med att "vi har en högre arbetslöshet än när ni tillträdde. Är du nöjd med det?". Reinfeldt vill hellre prata om att "utanförskapet har minskat."

20.02 Jimmie bredvid Jonas

Som svar på den tidigare frågan: Jimmie Åkesson står bredvid vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

20.00. Debatten är igång!

- Vem har det bästa receptet mot arbetslösheten?, undrar Mats Knutson

19.59 Stryka skjortor

Lars Persson, folkpartistiskt kommunalråd i Sundsvall, meddelar via Twitter att han tänker stryka skjortor samtidigt som han tittar på debatten.

19.57 Debatten på Twitter.

Vill ni följa hur debatten tas emot på Twitter tycks det vara hashtaggarna #agenda och #svpol som gäller i kväll. Mycket partifolk som använder Twitter som klacksektion vad det verkar.

19.55 Var står Åkesson?

Snart dags för sändning. Alla de åtta partiledarna är på plats i studion. Återstår att se var SVT placerar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Socialdemokraternas förre partiordförande Håkan Juholt vägrade ju delta i en debatt när SVT ville placera Åkesson på samma sida av rummet som den övriga oppositionen.

Mest läst