Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

4809b1024.jpg

Diplomatisk kris efter Assangebesked

Våldtäktsmisstänkte Julian Assange har beviljats asyl i Ecuador. Och det som började som en helt vanligt förundersökning om sexbrott i Sverige har utvecklats till en stor diplomatisk kris mellan tre länder.

Julian Assange riskerar politisk förföljelse och en orättvis rättegång om han utlämnas till USA. I värsta fall riskerar han dödsstraff. Det hävdade Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino när han på torsdagen vid en presskonferens i Quito meddelade att australiern beviljats asyl.

Samtidigt passade Patino på att underkänna det svenska rättsväsendet samt läxa upp Storbritannien för deras hot om att storma Ecuadors ambassad för att hämta ut Assange.

Många var missnöjda efter Ecuadors besked.

-Efter alla turer som varit är ingenting längre otroligt, men det är nästintill. Att Julian Assange kan få politisk asyl i Ecuador när det handlar om att han ska överlämnas till Sverige för att lagföras här är ofattbart, sade Claes Borgström, målsägarbiträde för de två kvinnor som anmält Assange för sexuella övergrepp.

Han är orolig över att Assange nu ska försvinna till Ecuador.

Men Storbritannien är fast besluten att utlämna Assange, säger landets utrikesminister William Hague under en presskonferens i London enligt Reuters.

-Vi kommer inte att ge Assange fri lejd ut ur Storbritannien, inte heller finns det någon rättslig bas för att göra det, säger Hague som betonar att asylbeslutet inte får användas som ett sätt att fly den svenska rättsprocessen.

Den svenska regeringen hörde också till de missnöjda och kommer att kalla Ecuadors ambassadör i Sverige till ett möte, snarast.

-Först och främst är det här ett oacceptabelt försök från Ecuador att stoppa den svenska rättsprocessen. Och i den ecuadorianska utrikesministerns tal fanns flera grova anklagelser mot det svenska rättssystemet som vi starkt måste tillbakavisa, sade UD:s presschef Anders Jörle.

Han hörde till dem som underkände ecuadorianernas skäl för att ge asyl. Ett var hotet om dödsstraff i USA. Folkrättsexperten Pål Wrange var inne på samma spår:

-Varken Sverige eller Storbritannien får utlämna en person som riskerar att utsättas för dödsstraff. Det bestäms av både ländernas egna lagar men också av Europakonventionen.

Över huvud taget underkänner Wrange asylskälen.

-Jag kan inte se att han har asylskäl. Jag påstår inte att han inte skulle kunna utsättas för ett politiskt betingat åtal i USA, men det finns inga tecken på det nu. Om man inte menar att förundersökningen i USA är det.

Huvudpersonen i dramat var nöjd med torsdagens besked.

-Det är en betydande seger för mig och mitt folk. Saker och ting kommer troligen att bli mer stressiga nu, sade Julian Assange enligt personal på ambassaden, rapporterar AFP.

Julian Assange kommer att överklaga till Internationella domstolen i Haag om Storbritannien inte låter honom lämna landet, säger den välkände spanske före detta domaren Baltasar Garzón.

-Storbritannien måste följa de diplomatiska åtagandena i flyktingkonventionen och låta honom resa, säger Garzón till tidningen El Pais enligt AFP. -Annars går vi till Internationella domstolen.

Garzón, som hjälper Assanges försvar, förbjöds tidigare i år att arbeta som domare i Spanien efter att ha dömts för illegal avlyssning. Han är kanske mest känd för att ha försökt ställa Chiles förre diktator Augusto Pinochet inför rätta.

Mest läst