Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Dinner 22

Klassiskt

Klassiskt

Dinner 22

Södra vägen 22 Tel: 031-81 10 55

Öppet: alla dagar från 17

dinner22.se

Maten: Klassiskt, svenska traditioner med internationell touch.

Drycken: Fransk och europeisk övervikt.

Prisnivå: 3.

Vegetariskt: Nej.

Stämning: Lågmält och avslappnat.

Tillgänglighet: En liten trappa ned från gatan, i övrigt god tillgänglighet.

Ljudnivå: Lågmäld med jazzmusik i bakgrunden.

Uteätarnas nota för två: 1857 kronor (två fördrinkar, två förrätter, två huvudrätter, två efterrätter, två vinpaket, en kaffe och en te).

Dinner 22 är kanske inte så välkänd bland göteborgarna själva. Källarkrogen med sina ljusa lokaler står för det klassiska och lågmälda, tryggt vilande i den svenska mattraditionen, allt som oftast med det lilla extra.

Förvånande nog var restaurangen halvfull – en måndagskväll.

Vi inledde kvällen med varsin aperitif, och här fanns både en rolig cocktailmeny och en bartender som kunde sin sak. Elderflower southside, en gindrink med fläder, lime och mynta väckte smaklökarna med en syrligt, frisk upplevelse, och den varma apple and cinnamon cocktail, med calvados, sherry, äpplemust och kanel, blev en varmt smekande och lätt syrlig vinterupplevelse och utgjorde en perfekt start på vår middag.

Vi valde en av de två trerättersmenyerna (455 kr) och beställde i övrigt à la carte, med vinpaket till båda (315 kr). Menyätarens förrätt bestod av en utsökt lövtunn kalvcarpaccio, serverad med en rejält smakrik och mustig sardell- och kapriskräm, bra ackompanjerad av pepprig ruccola och reggiano-ost. Tyvärr tog den friterade schalottenlöken över något burdust, här hade köket behövt hålla igen.

Musselsoppan med parmesankrutonger och färskostkräm med smak av chili och tomat (140 kr) blev dock en besvikelse. Smaken på musslorna var fräsch och frisk och soppan bottnade i en mustig och fin fond, men aj så salt. De något anonyma tillbehören därtill gjorde att rätten var i blekaste laget, inte minst ostkrämen skulle ha behövt betydligt bättre tryck för att väga upp den salta fonden.

Med huvudrätterna kom revanschen. En norskfångad, perfekt tillagad torsk serverades med en sammetslen champagnesås och söta röd- och gulbetor som gifte sig perfekt med den salta parmesanpotatisen. Inte minst tillsammans med champagnen som serverades till blev det hela som en syrligt bubblig fyrverkeriupplevelse. Champagnen ingick i vinpaketet, men servitrisen var snabb att berätta att det fanns ett alternativ. Våga! säger vi. Den som inte tar champagne till denna rätt går miste om en artistisk smaksensation.

Även hjortytterfilén (235 kr) skämde bort smaklökarna. Köttet var fantastiskt mört och kom med en murkelsås med mycket djup, en sidfläsk- och svartkålssauté som saltsyrlig accent och en oväntat fräsch rotfruktsgratäng. Anrättningen hade kunnat bli riktigt vintertung men blev en glad överraskning, välbalanserad, vällagad och mustig. Vilt när det är som bäst. Även här var det tillhörande vinet, från italienska Piemonte, perfekt prickat.

Den lätt brända smaken på den karamelliserade chokladmoussen som väntade till efterrätt gick utsökt ihop med den nötiga hasselnötsglassen och knapriga kolakakan. Dock var björnbären som serverades lika lite i säsong som i form.

Crème brûléen (85 kr) hade en fin, välbalanserad smak utan alltför mycket sötma. Parad med den lite sötbittra blodapelsinsorbeten och flarnet med apelsinchoklad gav det en bitterljuv upplevelse och en fin avslutning på middagen. Det var inget större fel på någon av efterrätterna men med bara en liten ansträngning hade de kunnat lyftas till så mycket mer. Är inte björnbären i säsong – byt ut dem mot andra bär. Chokladflarnet på bruléen hade en lätt fadd smak – ta bort eller välj annan sort.

Dryckerna var generellt utsökt valda med huvudrätternas val som klart lysande stjärnor. Redan när vi kom blev vi varmt välkomnade och den känslan fortsatte under hela måltiden. Den trevliga och kunniga personalen stämde hela tiden med värme och ett lätt humoristiskt anslag av var vi var i måltiden. En värme som efter avslutat besök följde med oss ut i Göteborgskvällen.

Allra bäst: Champagne till torsken, härligt nytänk som lyfte upplevelsen.

Kan bli bättre: Brödkorgen var väldigt klen. En tunn skiva baguette, en liten bit knäckebröd och vanligt rört smör, när konkurrenterna bullar upp med surdegsbröd och hembakt knäcke, räcker inte.

Mat 15/20

Service 4/5

TOTALT 19

Mest läst