Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/11

Diktatorns egenheter

Han har suttit 42 år vid makten, blev delägare i fotbollslaget Juventus och använder bara kvinnliga livvakter.

Libyens ledare har alltid ansetts vara lite annorlunda. Hans flamboyanta klädstil och hans lyxiga beduintält har väckt mycket uppmärksamhet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När diplomaternas uppgifter om världens ledare läckte ut via Wikileaks, bekräftades bilden av en mycket excentrisk diktator. Nedan följer ett utdrag av olika fakta om mannen som kallas för "den broderlige ledaren och guiden för revolutionen" i hemlandet.

  • Tältet: Gaddafi föredrar att möta världens digniteter i ett tält för att på så sätt visa att han håller fast vid sina kulturella rötter. Tältet hade satts upp i Elyseepalatsets trädgård i Paris 2007 och i Villa Doria Pamphiliparken i Rom 2008.En av anledningarna till att han inte reser så mycket är att han möter för mycket motstånd när han ska förhandla om var man kan sätta upp tältet. Vid ett tillfälle fick han hjälp av Donald Trump som lät honom tälta på hans mark.Tältet används också för att ta emot besökare i Libyen. Under möten och intervjuer sitter Gaddafi och viftar med ett palmblad. Enligt Wikileaks är Gaddafi rädd för att sova ovanför marknivån.

  • Kläderna: Gaddafis speciella klädstil gör onekligen att han sticker ut, speciellt i en grupp av kostymklädda världsledare. Fler än en gång har han dykt upp på internationella möten iförd i en träningsoverall. Han har dessutom sagt åt sina medarbetare att klä sig avslappnat. Mycket av hans kläder har också afrikanska symboler och porträtt över afrikanska ledare, i synnerhet efter att han hade presenterat sin idé att skapa "Afrikas Förenta Stater".

  • Den ukrainska sjuksköterskan: Han reser ingenstans utan sin ukrainska sjuksköterska Galya Kolotnystka. Förklaringen är att hon är den enda som "känner till alla hans rutiner". När hennes visum inför en resa till USA försenades flögs hon med ett privatplan till Portugal där Gaddafi vilade.En av Gaddafis andra nära medarbetare ringer honom på en röd telefon reserverad bara för honom.

  • Kvinnliga livvakter: Han använder bara kvinnliga livvakter eftersom "de inte blir lika distraherade som män". De är 40 till antalet och kallas för "Amazonian Guard". De är tungt beväpnade och följer med Gaddafi på hans resor.

  • Juventus: 2002 köpte han 7,5 procent av aktierna i det italienska klubben Juventus till ett pris av 21 miljoner dollar.

  • Tal: Han är den fjärde längst sittande icke-kungliga landsledaren i historien. Liksom Fidel Castro, som toppar listan, tycker Moammar Gaddafi om långa tal. Hans tal i FN-församlingen 2009 skulle begränsas till en kvart men varade i 96 minuter. Han pratade bland annat om mordet på John F Kennedy.

  • Möten med världsledare: Inför sitt möte med Gaddafi varnades Hillary Clinton för att han ofta undviker ögonkontakt under den första delen av mötet och att det kan förekomma långa perioder av pinsam tystnad.
Mest läst