Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 3
Diana Nyman anmäler Sheraton. Samtidigt får hon en skriftlig ursäkt från Sheratons områdeschef Jan Nielsen.

Diana Nyman anmäler Sheraton till DO

Romska Diana Nyman nekades äta frukost på Sheraton i Stockholm. Nu har hon anmält händelsen till DO. Samtidigt ber områdeschef Jan Nielsen i ett öppet brev om förlåtelse och vill att de ska träffas.

Diana Nyman har precis postat ett brev till DO, diskrimineringsombudsmannen, när jag når henne på telefon på torsdagseftermiddagen.

– De borde ha det i sin hand i morgon.

Diana Nyman, som är medlem i romska rådet i Göteborg, har gått vidare efter händelserna i Stockholm och gläds över att regeringen precis tillsatt en kommission mot antiziganism där hon själv ingår. När vi pratas vid på mobilen står hon på Göteborgs stadsmuseum där den populära utställningen Vi är romer öppnat igen, en favorit i repris.

Succéutställningen där romer berättar om sin vardag och sin historia har hittills besökts av över 100 000 personer. 7 mars öppnade en komprimerad version av utställningen, som är en bidragande orsak till att Göteborgs stadsmuseum har nominerats till Årets museum 2014.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) uppmanade efter tisdagens händelse på Sheraton Diana Nyman att skicka en anmälan till DO. Det har hon nu gjort, i form av ett brev där hon beskriver hela det för henne så kränkande händelseförloppet i hotellets frukostmatsal.

Nu är det upp till DO att ta ställning till om Diana Nyman ska få ersättning.

Under torsdagskvällen väljer Sheratons områdeschef Jan Nielsen att skicka ett öppet brev till Diana Nyman. Där skriver han att de senaste dagarnas "olyckliga händelseutveckling" gjort honom "mycket ledsen". Via brevet vill han "personligen be om ursäkt å Sheraton Stockholms vägnar ännu en gång".

Jan Nielsen försäkrar att Sheratons personal de närmaste veckorna kommer att genomgå fortbildning "vad gäller hotellets policy för mångfald". Än en gång för han också fram att hotellet som företag inte tolererar någon form av diskriminering.

Brevet avslutas med en vädjan till Diana Nyman om att de ska träffas personligen. "Det skulle ge oss ett tillfälle att diskutera vårt gemensamma mål; nolltolerans för diskriminering" skriver hotellchefen.

GP har tidigare berättat om tf vd Thomas Johanssons telefonsamtal i onsdags till Diana Nyman, ett samtal som gjorde henne mer upprörd än tröstad.

"Jag kände mig kränkt igen" sa Diana Nyman om den "ursäkten".

Bild - 2
Mest läst