Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Diabetesgåta på väg mot lösning

I decennier har frågan ställts varför barn drabbas av diabetes. Svaret kan i bästa fall vara ett par månader bort.

I en stor internationell studie där Sverige medverkar hoppas man nu vara på väg mot ett genombrott när det gäller att hitta en förklaring till hur typ 1-diabetes uppkommer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Resultatet av den här forskningen skulle kunna bli ett vaccin där vi kan utrota typ 1-diabetes, säger professor Åke Lernmark vid Lunds universitet.

Forskning har visat att barn som drabbats av diabetes först fått autoantikroppar mot de celler som tillverkar insulin. Barnen har ofta blivit sjuka ungefär sex månader innan autoantikropparna bildats. Målet nu är att få klarhet i om det är virus eller bakterier som bidrar till att barnen utvecklar autoantikroppar.

- Vi kommer ha resultat innan sommaren och kanske kan lösa gåtan under kommande år, säger Lernmark.

Varje dag beräknas två nya barn i Sverige få diagnosen typ 1-diabetes. I en nyligen presenterad OECD-studie ligger Sverige näst högst i världen med 43 fall per 100 000 barn - långt över OECD-snittet.

- Nu skulle jag säga att det snarare är 50 i Sverige. Det har ökat med 4-6 procent varje år. När jag började 1986 var det ett barn dagligen och redan då tyckte man det var för jävligt. Vi ser ingen avmattning, säger Åke Lernmark.