Detta innebär ett skärpt amorteringskrav

Amorteringskraven skärptes senast i juni förra året. Till våren kan de komma att skärpas ytterligare en gång. Men vad innebär det nya kravet och vad skulle det få för konsekvenser? Vi har tagit reda på svaret.

ANNONS
|

Den 13 november gick Finansinspektionen upp med ett förslag till regeringen om skärpta amorteringskrav. Blir det ett ja från regeringens sida, införs kravet i mars 2018. Enligt Fastighetsbyråns mäklare Joachim Carlstedt, skulle det få en del konsekvenser.

– Väljer regeringen att säga ja kommer vi att se konsekvenser för låntagare men också för bostadsmarknaden i stort. En konsekvens för låntagare blir rentav en höjd månadskostnad. För bostadsmarknaden kan det innebära ytterligare en uppbromsning.

Syftet med ett skärpt krav är att minska de svenska hushållens skulder och att dämpa bostadspriserna. De nuvarande amorteringskravet innebär att den som lånat mer än 70 procent av bostadens värde ska amortera 2 procent av lånet varje år. Den som lånat mellan 50 och 70 procent av bostadens värde ska amortera 1 procent av lånet varje år. Med det nya kravet ska bankerna också ta hänsyn till låntagarens inkomst. Överstiger bolånet 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst måste man amortera minst 1 procent utöver det befintliga amorteringskravet.

ANNONS

– Om kravet införs kommer det bara att påverka de som tar nya bolån och de som utökar sina redan befintliga lån, säger Joachim Carlstedt.

Joachim Carlstedt tycker att ett krav på amortering är sunt, men att man borde invänta effekterna av det amorteringskrav som infördes i juni 2016.

– Den avsvalnade marknaden som vi sett i höst kanske är effekterna av det senaste kravet. Folk blir överlag mer avvaktande. För förstagångsköpare skulle kravet göra det ännu tuffare att ta sig in i branschen.

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, menar även han att effekterna av det nuvarande amorteringskravet borde ses över innan man inför ett nytt.

– Självklart vill vi ha en sund belånings- och amorteringskultur i Sverige. Det vi också vill ha är möjlighet att komma in på marknaden och minskade inlåsningseffekter på marknaden. Skärpt amorteringskrav bidrar till det ena men inte det andra. Därför behöver vi istället en översyn av alla regleringar och hur de samverkar. Förändringar behövs men för konsumenternas trygghets skull så vore en blocköverskridande och långsiktig uppgörelse det bästa alternativet, säger Johan Engström.

ANNONS