Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anna Kinberg Batra är också gift med komikern David Batra.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Detta är Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra föreslås till ny partiledare för Moderaterna. Hon kan därmed bli den första kvinnliga ledaren för alliansens största parti.

Som väntat föreslår Moderaternas valberedning att partiets 44-åriga gruppledare i riksdagen ska bli ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt. Beskedet kom vid en presskonferens klockan 12.30 i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anna Kinberg Batra är gift med komikern David Batra. Paret är bosatt i Nacka och har den gemensamma dottern Elvira, åtta år.

En majoritet av partidistrikten har redan ställt sig bakom Anna Kinberg Batra och allt tyder på att hon kommer att bli enhälligt vald. Sedan Catharina Elmsäter-Svärd tackat nej finns ingen som kan utmana.

Valet av ny moderatledare kommer att ske på den extra partistämman den 10 januari. Det kan bli ett historiskt val om M då för första gången utser en kvinnlig ordförande.

I praktiken har Anna Kinberg Batra redan tagit platsen som partiets främsta företrädare.

Sedan valet i september har hon axlat ansvaret efter Fredrik Reinfeldt, som ju aviserade sin avgång redan på valnatten, både i debatter och på presskonferenser.

Moderata källor beskriver henne som ambitiös, noggrann i detaljerna med en bra blandning av humor och allvar. Hon kallas ofta "problemlösare" och får beröm för hur hon hanterar riksdagsgruppen.

Hennes anhängare tror inte att hon kommer att toppstyra partiet alls på samma sätt som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Men utanför partiet är det inte många som vet vem hon är och vad hon står för.

Mest känd har Anna Kinberg Batra varit för uttalandet att "stockholmare är smartare än lantisar" i en tv-intervju under sin personvalkampanj 1998.

Sedan dess har hon många gånger beskrivit den grodan som "det dummaste jag har sagt offentligt", men uttalandet lär hon få leva med.

Politiskt kommer Anna Kinberg Batra från helt andra läger än Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Hon gick med i Moderata Ungdomsförbundet redan som 13-åring och har tillhört den liberala falangen där.

År 2002 gick hon emot partilinjen och röstade ja till homoadoptioner. Som ungmoderat har hon även krävt fri invandring.

Ute i landet lär det finnas mera konservativt sinnade moderater som oroas över att detta väldigt liberala drag ska finnas kvar hos Anna Kinberg Batra.

En moderat källa beskriver det som "ett ödets ironi" att en politiker med så liberal syn på invandring får hantera en situation som uppkommit till följd av Sverigedemokraternas hårdföra främlingsfientlighet.

Fakta: Anna Kinberg Batra

• Född: 14 april 1970 i Skärholmen, men uppvuxen i Djursholm.

• Bor: I Nacka utanför Stockholm

• Familj: Maken David Batra, komiker. En dotter.

• Bakgrund: Civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm, projektledare i näringslivet och kommunikationskonsult.

• Politisk karriär: Engagerad i MUF från 1983. Ordförande i MUF Stockholm 1996. Riksdagsledamot 2000-2002, därefter från 2006. Ordförande i EU-nämnden 2007. Gruppledare och ordförande i finansutskottet 2010. Gruppledare och ekonomiskpolitisk talesperson 2014.

• Övrigt: Tillbringade en del av barndomen i Nederländerna och pratar flytande nederländska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.