Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Det var rena blodbadet"

  Gunnar Olofsson hade räknat med någon form av motaktion från israelernas sida, men inte så brutal som denna.

  Gunnar Olofsson är ordförande för Göteborgs Palestinagrupp - en av flera organisationer som medverkar i konvojen Ship to Gaza. Han är tagen, chockad och hade inte kunnat föreställa sig att den fredliga och humanitära aktionen skulle få ett så tragiskt slut.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det är ju en folk-till-folkaktion och vi trodde att israelerna skulle tycka att det var känsligt att ockupera fartyg med internationellt kända personer, säger Gunnar Olofsson.

  Enligt den internationella nyhetsbyrån Reuter dödades 15 personer när israelisk militär stormade och bordade de sex fartygen. Den israeliska TV-kanalen Arutz Ezer Kanal 10 rapporterar om 14 - 16 döda.

  - Antalet skadade skall också ha stigit från 30 till 60 personer och det handlar om ett blodbad, säger Ship to Gazas talesman Mikael Löfgren från Göteborg.

  Varken Mikael Löfgren eller någon annan har lyckats få den totala vidden av det inträffade. I morse bröts all kommunikation och det är inte möjligt att få kontakt med de omkring 700 personerna från ett 40-tal länder som befann sig ombord på båtarna.

  - Vi hoppas att läget klarnar när fartygen nått hamn, säger Mikael Löfgren. Just nu vet vi inte vilken hamn de kommer att anlöpa.

  Barnläkaren Henry Asher, från Göteborg, och författaren Henning Mankell tillhör de elva svenskar som fanns på fartygen när de attackerades. Ulf Carmesund från Broderskapsrörelsen var med ombord.

  - Jag har inte hört av honom och all kontakt är bruten sedan halv fem i morse, säger hustrun Ulrika Englund. Jag är förstås orolig, men han var med på det minsta fartyget som låg sist i konvojen.

  Fartyget skulle leverera mellan 1 000 och 1 500 ton material till sjukhus, skolor och till annan återuppbyggnad i Gaza.

  - Det är en humanitär, politisk och solidarisk aktion, säger Mikael Löfgren. Jag hoppas ändå att det kan komma något gott ur det fruktansvärda som hänt och vi som ändå inte sett vidden av.

  I dag kommer det att anordnas manifestationer mot attacken av Ship to Gaza och mot Israels ockupation på många håll l i världen. Ship to Gaza står bakom en aktion på Gustaf Adolfs torg i kväll.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.