Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Det var här Jitex saga började

  FOTBOLL: Det var i det här huset allt började. Lita på att makarna och initiativtagarna till Jitex, Stig och Berit Andell, jublar i dag.
  Från början var det handboll i Heim som gällde för Berit Andell. Men uppvärmningarna ägnades ofta åt fotboll och när den bollen skulle läggas åt sidan var det alltid många besvikna miner. Sedan fick tjejerna nys om att KvIK Sport hade startat ett fotbollslag.
  I Heim förklarade man tidigt att det var en handbollsförening och om det fanns de som hellre ville spela fotboll, fick det ske någon annanstans.
  Den 21 november 1970 kallade Berit Andell till möte i Valhalla, hon ville veta hur många i handbollslaget som ville börja spela fotboll.
  I januari året därpå blev Jitex verklighet. Fast lagets historia är mer som en saga. Sex SM-guld och flera gånger cupmästare. Med det är klubben fortfarande den mest framgångsrika i Sverige, tillsammans med Öxabäck.
  - Det finns väldigt mycket med Jitex som jag är stolt över. Många härliga minnen, säger Berit.
  Jitex verksamhet utgick i mångt och mycket från Landshövdingegatan 5 i Mölndal, i huset där Berit och hennes man Stig fortfarande bor. Här bytte spelarna till exempel om innan matcher och många skratt har klingat mellan väggarna när något har firats.
  I samma kvarter fanns också klädhuset Ji-tex, som ägdes av Ingvar Jingbrant.
  Berit kilade till affären och hörde sig för om det möjligen fanns ett intresse att sponsra laget. Och på den vägen fick laget namnet.
  - Mölndals kommun var inte glada när de fick höra att vi skulle heta så. De ville absolut ha med Mölndal, men vi gav oss inte. Han var enastående, hjälpte oss med tyger och allt möjligt. Själva affärsverksamheten gick väl inte bättre på grund av oss, men hans namn blev ju känt med tiden, säger Berit.
  Första matchen spelades mot Tuve. Tränaren då hette Sven Lundbeck, en kompis till Stig hjälpte tjejerna när de ville spela fotboll.
  - Han kom åkande på sin moppe med en boll första gången de skulle spela. Berit ville väl från början att jag skulle hjälpa dem, men jag kunde inte på grund av mitt arbete. Jag kollade med Sven och han ställde upp direkt.
  Det strömmade tjejer till sporten ganska omgående.
  - Många skrattade åt det i början, men jag har alltid hävdat att det är fel att jämföra dam- och herrfotboll. Det är två helt olika saker. Men det var populärt också. Telefonen ringde i ett kör här, vi värvade aldrig spelare till Jitex på den tiden, folk hörde själva av sig och ville vara med.
  Detta i en tid när många läkare försökte avråda kvinnor från att spela eftersom det ansågs farligt. Att kvinnokroppen inte var byggd för så tuffa påfrestningar. Men den nya rörelsen var igång och gick inte att stoppa.
  Jitex var först i landet med att starta en ungdomssektion i föreningen. Något som Berit är oerhört stolt över i dag.
  Naturligtvis är hon också väldigt lycklig över alla SM-gulden, där det första från 1974 var mest speciellt.
  - Vi mötte Hammarby på Ullevi och vann med 1-0. Gill Appelgren gjorde målet och jag satt inte stilla en sekund utan vandrade mig igenom hela matchen. Det var fruktansvärt nervöst. Efteråt trodde min dotter att jag var ledsen, men det var inget annat än glädjetårar som rann ner för kinderna, minns Berit.
  Och det faktum att Jitex nu lyckats hämta sig efter de svåra åren, att de har tagit sig tillbaka till allsvenskan, där de inte har spelat sedan 1997, det är något som värmer makarna Andell.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.