Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Det utbredda tandläkarfusket

Hundratals miljoner kronor kan varje år hamna i oseriösa tandläkares fickor utan att patienten fått den vård som bidraget betalats ut för. Kontrollen är dålig och utsatta patienter kan utnyttjas av tandläkare som vill ha ut höga tandvårdsbidrag.

I dagens papperstidning och på GP+ granskar GP ett fall där patienten tros ha drabbats dubbelt när han både felbehandlats och utnyttjats för att hans tandläkare skulle få mer bidrag.

Patientens tandläkare fick 15 700 kronor av socialtjänsten för att sätta in lösa tandproteser på honom. Men den vården utfördes aldrig enligt tandläkarens egna journaler. I stället gjordes en omfattande och minst tre gånger så dyr behandling på patienten.

Utöver pengarna från socialen fick tandläkaren över 70 000 kronor i tandvårdsbidrag från Försäkringskassan för behandlingen.

Tandläkaren säger själv att han "bjudit" patienten på delar av patientavgiften för att kunna göra den dyrare behandlingen. Problemet är då att han inte rätt till fullt tandvårdsstöd.

– Han har satt sitt eget fulla pris på alla behandlingar han rapporterat in till oss för att få ut tandvårdsersättning, Tandläkare får bjuda på patientavgiften, men då får man inte begära ut tandvårdsersättning, säger Cecilia Sträng, kontrollutredare på Försäkringskassan.

Försäkringskassan ska nu granska utbetalningarna till den aktuella tandläkaren.

Utöver det misstänkta fusket utreds tandläkaren även för att ha felbehandlat sin patient. Enligt flera experter handlar det om mycket grova fel i den avancerade och omfattande tandvård som utförts.

– Den här patienten är hårt drabbad och har verkligen fått lida, säger Per-Olof Rödström, övertandläkare på sjukhustandvården vid Odontologen, där man nu försöker att hjälpa patienten så gott det går efter felbehandlingen.

Socialstyrelsen utreder nu tandläkaren som är anmäld för felbehandlingen. Granskningen av hans yrkesutövning startade våren 2011 men man har ännu inte tagit något beslut i ärendet.

Tandläkaren säger att han välkomnar att Socialstyrelsen utreder ärendet och poängterar att det bara handlar om en anmälan och inget beslut. Han säger också att han inte kan se att han gjort något fel och att han följer de regler som gäller.

Hör övertandläkare Per-Olof Rödström kommentera fallet på GP TV.

Mest läst